Wittere tanden op de ouderwetse manier

Vroeger bestonden er nog geen tandbleekproducten, en ook tandartsen hadden nog niet zoveel materiaal als wij nu hebben. Mensen probeerden hun tanden met allerlei middeltjes schoon te houden, en hadden verschillende manieren om wittere tanden te krijgen.

Ondanks dat er nu speciale producten op de markt zijn om onze tanden te bleken, proberen veel mensen hun tanden witter te krijgen met ouderwetse middeltjes. Lees hieronder welk soort manieren mensen vroeger gebruikten om hun tanden te witten.

 1. Kurkuma of geelwortel

  Een van de bekendste wonderkruiden. Kurkuma is lekker in de keuken om je gerechten kleur en smaak te geven, maar het is ook nog eens super gezond! Het werkt ontstekingsremmend en kan ook kanker afremmen. Natuurlijk niet door gewoon af en toe een beetje geelwortelpoeder door je eten te strooien; mensen die hier last van hebben zullen supplementen met curcumine moeten nemen.

  media_xll_4866464
  Het verlaagt je cholesterol en verhoogt dan juist weer je weerstand. Zo zijn er nog meer dingen die we kunnen opnoemen waar kurkuma goed voor is. Maar wat het ook doet, is je tanden witter maken! Wat moet je hiervoor doen? Doop een tandenborstel in wat geelwortelpoeder en poets hier je tanden mee. Niet schrikken van de gele kleur! Na het spoelen is dit weer weg.

 2. Basilicum

  Dit lekker geurende kruid hebben we vaak in plantvorm op ons aanrecht staan, en dan gebruiken we het door salades en in andere gerechten. Wat je er ook mee kunt doen, is je tanden reinigen! Neem een groot en stevig blaadje, en schuif het hard heen en weer over je tanden. Probeer ook over je kiezen te gaan, en neem desnoods nog een nieuw blaadje.
  Basil

  Wat je ook kunt doen is wat basilicumblaadjes laten drogen, ze daarna verpulveren en hiermee je tanden poetsen. Dit werkt ook goed, maar dan is het nadeel vaak dat de kleine stukjes tussen je tanden kruipen, wat niet handig is!

 3. Houtskoolpoeder

  Houtskoolpoeder staat bekend om zijn blekende en reinigende eigenschappen. Om je tanden ermee te bleken, moet je wat poeder mengen met een klein beetje tandpasta en hiermee je tanden poetsen. Je tanden kunnen er zwart uitzien, vanwege de kleur van houtskool, maar dit moet na een paar keer poetsen weg zijn.
  teeth_whitening

 4. Oil pulling

  Oil pulling is tegenwoordig heel hip onder de healthy people, er wordt veel over geschreven en veel mensen zweren erbij. Bij oil pulling neem je een eetlepel kokosolie of sesamolie in je mond op een nuchtere maag, waarna je er voor ongeveer 15 minuten je tanden mee spoelt. Het zou niet alleen goed zijn voor het reinigen van je mond, maar ook voor je stofwisseling en je bloedsomloop. images

  Bacteriën en vuilresten waar je normaal niet bij kan, binden zich aan de olie en worden van tussen je tanden verwijderd, wat een schoon en fris gevoel oplevert en je tanden weer laat stralen. Lees meer over oil pulling in ons artikel hierover.

Er zijn natuurlijk nog wel meer middeltjes die vroeger werden gebruikt om de mond te reinigen of om witte tanden te krijgen, maar de producten die wij nu kennen zijn niet voor niets gemaakt. Of deze ouderwetse middeltjes enigszins zullen helpen, hangt af van persoon tot persoon, het is maar net welk resultaat je er mee wilt bereiken.

Tanden bleken op moderne manieren

Je kunt het vandaag de dag zo gek niet bedenken, er bestaan heel veel tandbleekmiddelen en ook bij de tandarts kun je je tanden laten bleken. Natuurlijk zijn niet alle middeltjes even effectief, en zijn veel van deze producten pure reclameproducten. Maar hoe weet je welke producten wel goed werken?

Behandelingen bij een tandarts of een speciale bleeksalon of cosmetische kliniek zijn duur. Het ligt eraan hoeveel behandelingen je nodig hebt en welk soort behandeling je neemt, maar de kosten kunnen al snel oplopen tot prijzen rond de 500 euro.

Dental_26-2-1800-x-1198

Thuisbleekproducten zijn een stuk goedkoper, maar dan moet je wel goed opletten dat je geen troep koopt. Lees hieronder de verschillende tandbleekproducten en welke goed werken.

 •  Whitening tandpasta’s

Je kunt ze bij de drogist halen of bestellen bij speciale websites op internet. Sommige bevatten een soort kleine korreltjes die het vuil en de verkleuringen als het ware van je tanden afschuren. Andere werken op basis van waterstofperoxide, dat ook het blekende bestanddeel is in tandbleekgel.

f2ff4c6c-8b9d-4621-9bd5-c19b6fb21584_251_167

Omdat je met deze tandpasta’s je tanden poetst, krijgt de waterstofperoxide niet lang genoeg de tijd om het vuil uit je tandglazuur te verwijderen. De varianten met korreltjes hebben een scrubbend effect op je tandglazuur, wat betekent dat je laagje glazuur er langzaam kan worden afgeschuurd. Dit is negatief en werkt op langere termijn averechts, aangezien je glazuur minder sterk wordt en gemakkelijker suikers, bacteriën en zuren doorlaat, waardoor je tandbeen zelf kan gaan verkleuren. Dan ben je verder van huis…

 • Bleekpennen

Een bleekpen is letterlijk een pen waar bleekgel inzit. Je kunt er aan draaien en dan komt de gel door een borsteltje naar boven. Vervolgens stip je de tanden aan waar vlekjes op zitten, en laat je de gel voor een minuutje inwerken. Je hebt geen bitje of een andere manier om de gel die op je tanden zit te laten inwerken. Je zult je lippen dus opgetrokken moeten houden. Nadat je je lippen weer laat zakken, zal je waarschijnlijk de gel gemakkelijk van je tanden afvegen. Daarnaast blijkt dat bleekpennen geen succes zijn wanneer je wittere tanden wilt.

teeth-whitening-pen

 • Tandbleekset

Een set die bij de tandartsbehandeling in de buurt komt. De meeste sets bevatten bitjes die je op maat kunt maken, wat wel een voordeel is omdat ze dan precies aansluiten aan jouw gebit. Daarnaast bevat de kit bleekgel en meestal ook een LED-lampje. Na een aantal behandelingen zie je al resultaat, maar het verschilt van persoon tot persoon. whitening-kit-700-700_2

 • Bleekstrips

Een product dat je bij ons meestal niet bij de drogist kunt verkrijgen, maar wel via internet. Een typisch Amerikaans product waarbij je de stickers op je tanden moet plakken. Na enige tijd is de gel die op de strips zit ingewerkt, en kun je ze eraf halen. Mensen bereiken wel resultaat met deze strips, maar krijgen er ook erg gevoelige tanden door. Dit komt omdat er veel waterstofperoxide in de gel op de strips zit. In Amerika mogen hier namelijk nog hoge percentages van worden gebruikt, terwijl er daar in Nederland een wet voor bestaat.

 

Kies een product

Weet jij nog niet welk product je wilt aanschaffen? Wij hebben een lijst opgesteld waarin de beste tandbleekproducten staan opgesomd die er tegenwoordig op de markt te verkrijgen zijn. 

Laat een bericht achter: