Waterstofperoxide: Hoe zit het eigenlijk?

Over de chemische stof waterstofperoxide is heel veel te vinden op internet. Misschien heb je al vaker research gedaan naar deze stof, maar weet je niet goed wat je moet geloven. Dat snap ik! Er staan dan ook heel veel tegenstrijdige zaken over waterstofperoxide op het internet.

In dit artikel bied ik wat opheldering omtrent deze stof. Wat is deze stof? Wat doet het? Waarvoor wordt het gebruikt en kan dit wel? Kortom, al je vragen zullen hier worden beantwoord…waterstofperoxide

Anorganische verbinding

In de volksmond wordt waterstofperoxide ook wel zuurstofwater genoemd. Dat komt omdat het een anorganische verbinding tussen zuurstof en waterstof is. Voor de chemie-liefhebbers onder ons, de brutoformule is H2O2.af551354-2e30-435b-b276-e3ded745f50c
Er zijn verschillende manieren om waterstofperoxide te produceren, onder andere door bariumzouten te verbranden. Ik ga echter niet uitweiden over de verschillende manieren om dit te doen, want dit is vrij ingewikkeld. Je kunt dit altijd even opzoeken op wikipedia.

Toepassingen

Waarvoor wordt waterstofperoxide gebruikt? Hier een opsomming van de toepassingen van waterstofperoxide:

  • Ontsmetten van water
  • Industrieel ontsmettingsmiddel in schoonmaakproducten
  • Ontsmettingsmiddel bij bijvoorbeeld een ontsteking in de mondholte
  • Bleekmiddel bij het blonderen van haar en in tandbleekproducten
  • Als mondspoeling (verdund!!!)

ZP_15324222

Je kunt waterstofperoxide in 3% kopen bij drogisterijen zoals Kruidvat of bij de apotheek. Het is dan onverdund. Als je het zo koopt wordt het eigenlijk gebruikt om hardnekkige vlekken te verwijderen. Het is de bedoeling dat je het aanlengt met water, maar gebruik altijd handschoenen en vermijd inname via de mond en contact met de ogen.

Maar zoals je weet, vinden mensen altijd andere toepassingen, dus wordt 3% ook gebruikt als mondspoelmiddel. Het is de bedoeling dat je het aanlengt met water, de verhouding is dan minimaal 1:1. dus voor de hoeveelheid waterstofperoxide die je gebruikt, neem je evenveel water en meng je dit. Zelf heb ik nog niet geprobeerd om mijn mond ermee te spoelen, gewoon omdat ik het zo’n gevaarlijk product vind en me dit niet verstandig lijkt.

Waterstofperoxide in tandbleekmiddelen

Laten we even kijken hoe waterstofperoxide wordt gebruikt in tandbleekproducten. Voor deze informatie kom je hier tenslotte.

Voor 1 november 2012 werden concentraties waterstofperoxide tot soms wel 16% gebruikt in tandbleekproducten. Er bestonden niet echt regels omtrent het gebruik van de percentages waterstofperoxide. Omdat waterstofperoxide een erg reactieve stof is, had dit natuurlijk gevolgen.

Mensen kregen last van enorm gevoelige tanden, alsof ze voortdurend in een ijsje aan het bijten waren. Sommigen kregen last van blaren en bloedbleinen in de mond en kapot tandvlees in het algemeen.

Daarom besloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om vanaf 1 november 2012 een wet in te stellen op het gebruik van waterstofperoxide in tandbleekproducten. Hierin staat dat er nog maximaal 0,1% waterstofperoxide mag worden gebruikt in tandbleekproducten voor thuisgebruik.

Tandartsen mogen sindsdien nog 6% waterstofperoxide gebruiken bij tandbleekbehandelingen.

Dit is een groot verschil ten opzichte van de 14% of 16% die vroeger werd gebruikt! Het stelt mij, en jou waarschijnlijk ook, in ieder geval al wat meer gerust!

Carbamideperoxide

Deze chemische stof die bestaat uit koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof, wordt tegenwoordig wel eens gebruikt als vervanger voor waterstofperoxide. Maar is dit beter dan? Niet echt. Carbamideperoxide bestaat uit waterstofperoxide en ureum (koolstof en stikstof). Wanneer carbamideperoxide in aanraking komt met water, wordt zuurstof vrijgegeven, dus zal er een oxidatieproces starten, net als bij waterstofperoxide.

de brutoformule van carbamideperoxide

De brutoformule van carbamideperoxide

De verhouding ten opzichte van waterstofperoxide is 1:3. Dit betekent dat carbamideperoxide gelijk staat aan 1/3 van waterstofperoxide. Bijvoorbeeld: 6% waterstofperoxide staat gelijk aan 18% carbamideperoxide.

Laat je hierover dus niks wijsmaken; in essentie werkt het precies hetzelfde als waterstofperoxide, het zal alleen wat langer duren voordat carbamideperoxide effectief zal worden wanneer je het gebruikt als tandbleekmiddel. Dat komt omdat de waterstofperoxide eerst moet oxideren. Mocht je zien dat er een percentage carbamideperoxide wordt gebruikt in een tandbleekmiddel, kun je voor jezelf even uitrekenen met hoeveel % waterstofperoxide het overeenkomt.

Tandbleekproducten nu veilig?

In principe kunnen we zeggen dat de tandbleekproducten die nu nog op de markt worden aangeboden, volkomen veilig zijn. Met een kanttekening: let wel op welk product je koopt en waar het vandaan komt. Want in de VS hebben ze deze wetgeving namelijk (nog) niet, en wordt er gewoon vrolijk met hoge percentages waterstofperoxide gebleekt.

Denk bijvoorbeeld aan de Crest Whitestrips. Heel erg bekend en populair, maar let op: de Crest Whitestrips voor ‘gevoelige tanden’ bevatten al 6%. De strips met het sterkste percentage waterstofperoxide bevatten 14%! In feite kun je ze dus illegaal kopen in Nederland, vaak wel via Amerikaanse websites. $_32

Je leest dan ook op elk willekeurig blog of forum dat mensen wel resultaat zien met de Crest Whitestrips, maar dat ze ook ontzettend gevoelige en pijnlijke tanden krijgen daarna. Heb jij dat ervoor over? Ik in ieder geval niet.

Tip

Let altijd goed op of je de ingrediënten van het product op de website of de verpakking kunt terugvinden.
Het is geen probleem dat er waterstofperoxide inzit, het gaat hem meer om het percentage.

Bedrijven zetten er echter niet altijd bij hoeveel waterstofperoxide er in hun product zit, maar als je zeker weet dat je het product bij een Nederlands (of ander land uit de Europese Unie) koopt, dan kun je er ook vanuit gaan dat ze niet meer dan 0,1% waterstofperoxide in hun producten gebruiken. Maar zeker weet je het nooit!

Wil je geen risico lopen dat je een product koopt waar je gevoelige en pijnlijke tanden van krijgt? Kies dan een product uit onze lijst met beste tandbleekproducten voor thuisgebruik. Wij hebben deze producten getest en veilig bevonden! Alvast veel succes met tanden bleken!

Laat een bericht achter: