Wat zijn facings?

Misschien heb je al eens een folder of poster over facings gezien bij de tandarts, maar weet je nog niet helemaal wat het is. In dit artikel probeer ik opheldering te bieden over wat facings zijn, hoe het werkt en waarvoor ze worden gebruikt.

Wat is een facing?

Een facing is een kapje van tandkleurig materiaal zoals composiet of porselein. Het schildje of kapje wordt op een of meerdere tanden geplakt om verschillende redenen.

De meest voorkomende oorzaak waarvoor facings worden gebruikt is voor afgebroken tanden. Dit kan een hoekje zijn of een groter deel van een tand. Als er enkel een hoekje afbreekt kan de tandarts dit vaak ook gewoon herstellen met een beetje composiet. Is het afgebroken deel groter, dan kan er een facing over de tand worden geplaatst. Ook wanneer er een spleetje tussen de tanden zit of wanneer een tand een beetje scheef staat, kan voor een facing worden gekozen.Unknown

Nog een oorzaak waarom men voor facings kan kiezen, is omdat het uiterlijk van een of meerdere tanden niet meer naar wens is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een tand dood is door een trauma, of wanneer de tand is aangetast door cariës. 

Het nadeel is dat het vaak niet zo mooi is om maar 1 facing te plaatsen, het mooiste resultaat bereik je wanneer ook de rest van de tanden worden overzet met een facing. Het is ook lastig voor de tandarts om de juiste kleur te vinden en de huidige kleur van de tanden te benaderen.

Een facing van composiet kan ter plaatse worden gemaakt, en wordt op dezelfde manier vervaardigd als een vulling van composiet. Laagje voor laagje wordt over elkaar aangebracht en uitgehard, totdat het gewenste resultaat is bereikt.

pfm1

Een facing van porselein wordt gemaakt in een tandtechnisch laboratorium, waar de schildjes worden vervaardigd met behulp van een afdruk van uw gebit. De tandarts zal een laagje glazuur moeten wegslijpen zodat de facing goed kan hechten, en zodat de tand niet dikker wordt dan de rest van de tanden. Daarna zal de tand worden bewerkt met een zuur. Ook bij composiet moet er een beetje worden weggeslepen, maar niet zo veel als bij porselein.

 

Wanneer kies je voor een facing?

Je kunt voor een facing kiezen als je een van bovenstaande problemen hebt of als je je tanden een opfrisbeurt wilt geven. Soms zijn tanden zodanig verkleurd dat tanden bleken weinig zin heeft of heel erg intensief moet zijn. Dit gaat dan over tandverkleuringen die zijn ontstaan door medicijngebruik in de jeugd, of door een trauma waarbij tanden zijn afgestorven. De verkleuring zit hierbij diep binnenin de tand en is niet op te lossen met een tandbleekbehandeling. 

facings

Vaak bespreekt de tandarts met de patiënt of er voor facings of kronen/bruggen zal worden gekozen. Soms zijn tanden zodanig beschadigd dat een facing niet geschikt is, bijvoorbeeld wanneer de tand aan de achterkant is aangetast, of dat er zo weinig over is van de tand dat een facing niet gemakkelijk zal hechten. In dit geval kan gekozen worden voor een kroon of brug, om een of meerdere tanden te overzetten en/of ontbrekende tanden te vervangen. Ook met een brug kan bijvoorbeeld een spleetje tussen de tanden worden verborgen.

Hoe lang blijven facings zitten?

Een facing kan heel lang meegaan. Porseleinen facings gaan langer mee dan facings van composiet, maar ze zijn dan ook een stuk duurder. Een nadeel van een porseleinen facing is dat wanneer hij kapot gaat, hij niet gemakkelijk kan worden hersteld. De hele facing moet opnieuw worden gemaakt, opnieuw in het tandtechnisch laboratorium met een afdruk van je gebit. Wanneer een composiet facing kapot gaat, is dit een stuk makkelijker te herstellen. De tandarts slijpt opnieuw een stukje weg zodat het oppervlak van het vorige laagje (of je tand) goed hecht, en zorgt ervoor dat er een nieuw laagje composiet wordt aangebracht.

veneer

Nog een reden waarom een porseleinen facing langer kan meegaan dan een facing van composiet; porselein is minder gevoelig voor verkleuring. Net als onze tanden verkleuren facings ook. Een facing van composiet kan sneller verkleuren is daardoor sneller aan vervanging toe.

 

Wittere tanden

Dacht je zelf aan facings omdat je wittere tanden wilt? Dan kun je eerst met je tandarts bespreken of de verkleuring die je hebt niet op een andere manier kan worden opgelost. Als de verkleuring redelijk oppervlakkig is en niet komt door medicijngebruik of een trauma, kan een tandbleekbehandeling vaak al een oplossing bieden.

De tandarts kan je aanbieden een tandbleekbehandeling te doen. Hiervoor betaal je al gauw rond de 500 euro. Dit is veel geld, al is het een stuk goedkoper dan facings, want de prijs hiervan kan gemakkelijk oplopen tot 1000 euro. Je kunt ook zelf je tanden bleken. Er bestaan veel professionele producten om dit te doen, waarmee je vaak een even goed resultaat behaalt als met een tandbleekbehandeling bij de tandarts.

teeth-whitening-kits

Mocht je op zoek zijn naar een goed product om thuis je tanden te bleken, dan hebben wij voor jou een ideale lijst samengesteld met de beste tandbleekproducten voor thuisgebruik die er op de markt zijn!

 

Laat een bericht achter: