Wat maakt witte tanden zo aantrekkelijk?

Onbewust voelt iedereen het wel aan: onze tanden zijn een heel belangrijk visitekaartje als we mensen leren kennen en vormen vaak een eerste belangrijke indruk. Maar waarom eigenlijk? Waarom gaan we ervan uit dat de gezondheid van iemands tanden heel veel zegt over de kwaliteiten van die persoon? Een recente wetenschappelijk studie probeert ons daar een antwoord op te bieden.

Een gezond gebit, een gezond persoon

Nu je wat ouder bent moet je toegeven dat je ouders gelijk hadden: je tanden twee keer per dag poetsen is inderdaad belangrijk. Niet alleen omdat niemand graag regelmatig naar de tandarts gaat, maar ook omdat we allemaal op een gegeven moment merken hoeveel belang we zelf onbewust aan een gezond gebit hechten als we iemand leren kennen. Nog eens opnieuw leren hoe je goed je tanden moet poetsen? Lees hier onze tips.

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je op een blind date gaat en bij de eerste glimlach van je date merkt dat hij of zij verkleurde of beschadigde tanden heeft. Zelfs al is die persoon voor de rest nog zo leuk, sociaal of knap, je zal jezelf toch ongetwijfeld de rest van de avond afvragen hoe het komt dat iemand zo’n slecht gebit heeft, en misschien vind je het zelfs een reden om die persoon z’n uiterlijk negatief te beoordelen.

blog13plaatje

Niet enkel in persoonlijke relaties kunnen ongezond lijkende tanden je parten spelen. Ook in professionele relaties kan het erg hinderlijk zijn. Klanten kunnen hun slechte indruk onbewust laten meespelen bij een aankoopbeslissing of een bedrijfsleider kan een sollicitant met een slecht uitziend gebit minder kansen geven dan iemand met een stralende witte glimlach. Onderzoekers van de universiteit van Leeds wilden kijken hoe belangrijk dit effect eigenlijk was en zochten naar een verklaring ervoor.

Wetenschappelijk onderzoek

De onderzoekers namen hiervoor een reeks foto’s van modellen en maakten met digitale technieken de kleur van hun tanden donkerder of lichter. Drie tinten werden daarvoor gebruikt: geelbruine tanden, gewoon wit en stralend wit, zoals je dat enkel kan bereiken door je tanden te (laten) bleken. Deze foto’s werden getoond aan 150 jonge mannen en vrouwen en er werd hen gevraagd hoe aantrekkelijk ze de modellen vonden.

De resultaten waren geen verrassing: de deelnemers vonden de modellen met de stralend witte tanden het aantrekkelijkst en deze met de geelbruine tanden werden als lelijk beoordeeld. Maar wat opviel was dat men blijkbaar bij het beoordelen van de tanden van vrouwen nog veel strenger was dan bij die van mannen.

Fotolia_52431994_Subscription_Monthly_XXL-1000x502
Een psycholoog die verbonden was aan het onderzoek, Colin Hendrie, zegt dat hij gelooft dat dit te verklaren valt doordat mannen meer in fysieke termen denken als het om de aantrekkelijkheid van vrouwen gaat. En vrouwen nemen deze manier van denken blijkbaar over bij het beoordelen van andere vrouwen.

De tanden van vrouwen worden daarbij onbewust gebruikt als een aanduiding van hoe oud ze zijn en of ze in de buurt komen van de menopauze. Verder kunnen tanden aanwijzingen bevatten of iemand bepaalde kinderziektes gehad heeft, of iemand een goed dieet heeft en of iemand bepaalde genetische afwijkingen heeft. Overigens denkt de psycholoog ook vrouwen graag lipstick gebruiken om hun tanden wat extra’s te geven.

Het is nou eenmaal een feitje…

Je hoeft je dus niet schuldig te voelen als je die ene date toch hebt afgewezen omdat zijn of haar tanden niet netjes waren. Het is heel normaal dat we zo denken! Witte tanden geven aan dat iemand gezond is, zichzelf goed verzorgd en succesvol is. Mensen met witte tanden komen namelijk zelfverzekerder over dan mensen met verkleurde tanden, omdat die niet zo durven lachen.

Zit je zelf met verkleurde tanden? Je hoeft jezelf niet langer te schamen! Doe er gewoon iets aan! Het hoeft je niet veel te kosten, en het vergt ook niet heel veel van je tijd. Met een goede thuisbleekset kun je hele mooie resultaten bereiken.

Neem een kijkje in onze lijst met beste tandbleekproducten voor thuisgebruik, en kom niet meer voor ongemakkelijke situaties te staan!

Laat een bericht achter: