Voor jou getest: Opalescence

Opalescence Trèswhite

Opalescence is een bekend merk op de tandbleekmarkt. Het is een merk dat je alleen bij tandartsen kunt verkrijgen. De behandelingen gebeuren dan ook onder toezicht en begeleiding van een tandarts. De producten zijn echter niet dezelfde als degene die je zelf als consument bij de drogist of via internet koopt. We gaan na of de tandbleeksets van Opalescence goed werken en of ze hun prijs waard zijn.

Waarom bij de tandarts?

Waarschijnlijk ben je al een tijdje bezig met informatie in te winnen over tanden bleken, en ken je het verhaal over waterstofperoxide al. Maar ik bespreek het alsnog even voor het geval dit niet zo mocht zijn! Er zit een verschil tussen de producten die tandartsen en tandklinieken mogen gebruiken en de producten die je zelf kunt kopen.

Zonder begeleiding van een tandarts mogen er geen producten met meer dan 0,1% waterstofperoxide worden gebruikt. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in november 2012 beslist. Tandartsen mogen nog tot maximaal 6% waterstofperoxide in hun tandbleekbehandelingen gebruiken. En daar zijn goede redenen voor: het gebruik van waterstofperoxide in hogere percentages kan voor irritatie en overgevoeligheid van tanden en tandvlees zorgen en kan blaasjes en brandwonden op de tong veroorzaken.

Carbamideperoxide

Op de Nederlandse website van Opalescence staat dat Opalescence geen gebruik maakt van waterstofperoxide maar van carbamideperoxide. Is er een verschil tussen deze twee stoffen? Niet echt. Uiteindelijk werken ze op dezelfde manier. Carbamideperoxide splitst uiteindelijk op in een deel waterstofperoxide, alleen duurt dit wat langer. Producten die carbamideperoxide bevatten zal je dus wat langer moeten laten inwerken.

Ze hebben beide evenveel effect als het gaat om het witter maken van de tanden, alleen is waterstofperoxide sneller actief.

Lees meer over waterstofperoxide in ons artikel hierover.

Wat krijg je als je Opalescence besteld?

Opalescence wordt geleverd in de vorm van een bleekgel die je in een op maat gemaakt bitje moet spuiten dat je vervolgens enige tijd in je mond draagt om de gel goed te laten inwerken. Dit alles gebeurt onder toezicht van de tandarts, waar je bitje eerst zal worden aangepast aan jouw gebit.

Daarnaast verkoopt Opalescence ook een product voor mensen die niet zo van de bitjes houden; namelijk een Dual White Foam. Dit zijn 2 flesjes schuim die je met je tandenborstel op je tanden aanbrengt. Tijdens gebruik van dit product gebruik je geen tandpasta, enkel het schuim.

De kosten van een volledig pakket van Opalescence starten bij €99, wat dus zeker niet goedkoop is. De Dual Foam kun je vanaf €44,95 krijgen.

Veilig in gebruik?

Is het product wel veilig, ondanks dat de behandeling onder toezicht van een tandarts staat? De gels die ze verkopen bevatten 10% of 16% carbamideperoxide. In principe moet je rekenen dat drie dosissen carbamideperoxide gelijk staat aan één dosis waterstofperoxide (verhouding 1:3). Dat wil dus zeggen dat deze gels tussen de 3 procent en 5 procent waterstofperoxide bevatten.

Het is niet voor niets dat er in de EU-regelgeving staat dat je voor behandelingen met dat soort sterktes eerst naar een tandarts moet.

Bij gebruik van een te hoog percentage waterstofperoxide bestaat een ernstig risico op brandwondjes aan het tandvlees en overgevoelige tanden. Bovendien zijn er voldoende andere bleeksets voor thuisgebruik op de markt die goedkoper zijn én 100% veilig omdat ze geen waterstofperoxide bevatten of in ieder geval minder dan 0,1%. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Optimal White, een product dat hele goede resultaten oplevert. Lees hier onze review over Optimal White.

Laat een bericht achter: