Tanden met witte vlekken

Verkleurde tanden hebben is niet prettig, veel mensen die het hebben schamen zich er voor en laten er iets aan doen of bleken zelf hun tanden. Er bestaan verschillende soorten verkleuringen, de ene wat gemakkelijker te verhelpen dan de andere.

In ons artikel over de meest voorkomende tandverkleuringen leer je de verschillende soorten verkleuringen en hun oorzaken kennen. In dit artikel bespreek ik verkleuring van de tanden met witte vlekken. Hoe komt het en hoe kom je er weer vanaf?

 

Hoe ontstaan witte vlekken op de tanden?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je witte vlekken op je tanden krijgt. Gelukkig komen ze niet zo vaak voor als de gele of bruine vlekken die we allemaal krijgen van een beetje teveel koffie en thee, en van gewoon dagelijks te eten.

Witte vlekken op de tanden hebben een oorzaak die hardnekkiger is dan een verkleuring die gewoon in het glazuur zit.

Fluorose is een van de meest bekende oorzaken van witte vlekken op de tanden. Dit is een aandoening die je kan oplopen als je als kind teveel fluoride binnen krijgt. Wanneer de tanden nog in ontwikkeling zijn, en er wordt teveel fluorose opgenomen, verkalkt het glazuur op een verkeerde manier. Hierdoor ontstaan er dan witte vlekken.

main-qimg-cb755546cff0c346342a51dd607e84e4

Tanden die al volgroeid zijn, kunnen nooit fluorose ontwikkelen. Het is voor een kind belangrijk om fluoride in te nemen, maar teveel is funest. Teveel aan fluoride kan worden opgenomen door te vaak veel tandpasta of mondwater door te slikken, of door onjuist gebruik van fluoridetabletten. Het is dus belangrijk dat kinderen leren om tandpasta niet in te slikken, maar uit te spugen.

Witte vlekken kunnen ook ontstaan wanneer je met je mond open slaapt. Speeksel droogt hierdoor snel op, en je glazuur zal wat meer uitgedroogd zijn. Hierdoor kunnen er dus witte vlekjes ontstaan op plaatsen waar het glazuur wat minder sterk is!

images
Een derde oorzaak van witte vlekken is ontkalking. Dit gebeurt wanneer suikers uit voeding in de mondholte worden omgezet in bacteriën. Dit is een normaal proces, maar wanneer de mond en de tanden niet goed worden gereinigd, kunnen de bacteriën zich vastzetten op de tanden en hier een verkleuring teweeg brengen. Ook een beugel kan ontkalkingsvlekken doen ontstaan.

Over het algemeen zijn de witte vlekken niet schadelijk, maar wel moeilijk te verwijderen als je er vanaf wilt.

Witte vlekken verwijderen

Alleen de tandarts kan witte vlekken verwijderen. Vroeger werd dit altijd gedaan door aan de tand te boren, het glazuur weg te slijten en dus ook de witte vlek. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een andere techniek waarbij niet aan de tand moet worden geboord, en waarmee ook mooie resultaten worden behaald.

De nieuwe techniek bestaat uit het plaatsen van een soort reinigingsmiddel op de tanden. In dit reinigingsmiddel zitten kleine korreltjes die de vlek als het ware gaan wegschuren. Dit middel wordt heel kort op de tand geplaatst, zodat er niet teveel glazuur wordt weggehaald. Daarna wordt er een beschermende gel op het plekje geplaatst. Hiermee wordt demineralisatie van de tand tegen gegaan. 

Conditioning Agent2

Er zijn dus zeker oplossingen voor je witte plekjes. Ga naar je tandarts voor meer advies!

 

Andere verkleuringen

 

Heb je een ander soort verkleuring en wil je daar graag vanaf? Dan kun je je tanden laten bleken of zelf bleken. Als je weet welk soort verkleuring je hebt, kun je het probleem aanpakken.

Tandbleekbehandelingen bij de tandarts of bij een bleeksalon zijn vrij duur, zo ongeveer rond de 500 euro. Als je dit teveel vindt, kan je ervoor kiezen om het zelf te doen met een product voor thuis. Neem bijvoorbeeld een goede tandbleekset, deze bevat over het algemeen bleekgel die je in een op maat gemaakt bitje kunt doen, en vaak zit er een LED-lamp bij voor een optimaal en versneld resultaat.

2016-04-21_1006

Met andere bleekproducten voor thuis zoals bleekpennen of tandpasta’s bereik je vaak niet zo’n mooi resultaat als met een bleekbehandeling bij de tandarts of een tandbleekset. Dat komt omdat deze producten niet zo effectief zijn om hardnekkige vlekken weg te halen.

Wij hebben een lijst met de beste tandbleekproducten op de markt samengesteld, zodat je niet lang hoeft te zoeken naar een goed product!

Laat een bericht achter: