Tanden Bleken: Een Beginnersgids

Van alle cosmetische behandelingen die mensen op hun gebit (laten) uitvoeren is het bleken van tanden veruit de meest voorkomende. Het is een trend die momenteel erg hot is, iedereen doet het!

beautiful-smile

Jij wilt het misschien ook wel proberen, maar je zit nog met een aantal vragen. Is het wel veilig? Welke techniek is het meest efficiënt? Kost het veel geld en tijd? Op deze website proberen wij om jou zo goed mogelijk te informeren over alles wat met het bleken van tanden en tandgezondheid te maken heeft en je vragen te beantwoorden.

In dit artikel worden de meest gestelde vragen beantwoord. Maar kijk gerust even verder op de website om nog meer informatie in te winnen voordat je aan de slag gaat met het bleken van je tanden!

Wat is echt?

Eén van de redenen waarom we deze website gelanceerd hebben is juist omdat het als consument soms erg moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Als je op internet of in magazines op zoek gaat naar informatie over het bleken van tanden kom je heel veel tegenstrijdige beweringen en meningen tegen.

Vaak worden artikels over tandbleektechnieken gesponsord door de tandklinieken die deze aanbieden en artikels over tandbleekproducten worden dan weer geschreven in opdracht van de fabrikanten ervan. De hoogste tijd voor onafhankelijke informatie dus!

Hoe gaat tanden bleken in z’n werk?

Je kunt in grote lijnen eigenlijk kiezen uit twee opties:

– De eerste is je tanden bleken met tandbleekproducten voor thuisgebruik (lees ons artikel hierover)

– De tweede optie is een behandeling laten uitvoeren bij een tandarts of tandbleeksalon, maar dit is uiteraard duurder

Waarom zou je naar de tandarts gaan als je het zelf kan doen en het goedkoper is?

Het verschil zit hem eigenlijk vooral in de sterkte van de behandeling: tandartsen en tandbleeksalons mogen met sterker geconcentreerde producten werken dan de producten die je kunt kopen voor thuisgebruik.

Het blekende bestanddeel in bijna alle bleekproducten is waterstofperoxide. Deze anorganische verbinding tussen waterstof en zuurstof zorgt ervoor dat onze tanden witter worden door middel van een oxidatieproces.

De chemische formule van waterstofperoxide
De chemische formule van waterstofperoxide

Wetenschappelijke studies hebben bewezen dat waterstofperoxide in staat is heel snel in het tandglazuur binnen te dringen. De stof bleekt dan je tand van binnenuit.

Waterstofperoxide heeft een blekende en ontsmettende werking. Het wordt ook gebruikt in haarverf om het haar blonder te maken. Vroeger werden er ongecontroleerd hoge concentraties waterstofperoxide in bleekproducten gebruikt, totdat werd ontdekt dat het negatieve gevolgen kan hebben op het lichaam en gebit.

Waterstofperoxide in hogere concentraties kan ervoor zorgen dat je heel gevoelige tanden en tandvlees, blaasjes op de tong, beschadigde zenuwen, enz. krijgt.

Daardoor werd er in november 2012 door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een wet opgesteld op het gebruik van waterstofperoxide in tandbleekmiddelen. Er werd vastgelegd dat producten voor thuisgebruik nog maximaal 0,1% waterstofperoxide mogen bevatten, en dat tandartsen nog maximaal 6% waterstofperoxide mogen gebruiken in hun behandelingen.

Je vraagt je misschien af wat voor gevolgen dit op jouw lichaam en gebit zou hebben. Lees even verder om hier meer over te weten te komen of lees ons artikel over waterstofperoxide.

Is het veilig om deze producten te gebruiken?


Er zijn heel veel wetenschappelijke studies verricht naar het gebruik van waterstofperoxide in consumentenartikelen. De uitslag hiervan is dat wanneer de waterstofperoxide correct wordt gebruikt, de producten volkomen veilig zijn.

Het belangrijkste is gewoon dat je goed oplet wat je koopt. Je weet zelf ook wel hoe gemakkelijk het is om tegenwoordig een product uit de VS te bestellen en thuis te laten bezorgen. Doe dit gewoon niet met tandbleekproducten. In de VS bestaat er hier nog geen wet voor en dus bevatten de tandbleekproducten voor thuisgebruik die je daar kunt kopen een veel hoger percentage waterstofperoxide, soms wel tot 30%!

Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je aan de slag gaat.

Heb je alsnog twijfels over de veiligheid, het nut en de effectiviteit van een bepaald product, dan kun je het beste je tandarts raadplegen.

Welke producten voor thuisgebruik bestaan er?

De keuze aan tandbleekproducten voor thuisgebruik is legio. Maar wat werkt echt?
Hier een opsomming van de verschillende soorten tandbleekproducten voor thuisgebruik:

1. Bleekstrips
Dit is een soort doorzichtige folie met bleekgel die je op je tanden aanbrengt en die je gedurende 10 minuten tot een uur moet laten zitten. De duur is afhankelijk van de gebruiksinstructies van de verkoper. Deze strips zijn overgewaaid uit de VS waar ze een veel hoger gehalte waterstofperoxide gebruiken dan in Nederland. Let dus op met deze strips; ze werken wel, maar je krijgt er enorm gevoelige tanden van.

images

 

2. Bleekpennen
Dit is letterlijk een pen, maar in plaats van inkt bevat hij bleekgel en heeft hij een borsteltje. Deze bleekpennen zijn bedoeld om te gebruiken wanneer je snel een verkleuring of vlek wilt wegwerken. Echter, er is bewezen dat ze niet zo effectief zijn als andere producten, omdat je de gel maar een minuutje de tijd kunt geven om in te werken.

02teethwhiteningpenapplication_1403135773

3. Tandbleekkits voor thuisgebruik
Dit is het product dat eigenlijk het dichtst in de buurt komt bij de behandeling bij de tandarts. Je kunt een professionele kit kopen om zelf je tanden te gaan bleken. Wat zit daar dan in? Over het algemeen bevatten deze kits de bleekgel in een spuit of tube, bitjes om over je tanden te plaatsen, en in het beste geval ook een LED-lampje. Met zo’n LED-lamp, die tandartsen ook gebruiken, versterk en versnel je het bleekproces! Dit is mijn persoonlijke favoriet.
2016-04-21_1006

Zijn er bijwerkingen te verwachten na het bleken van je tanden?

Soms klagen mensen na een behandeling met een tandbleekproduct over geïrriteerd en pijnlijk tandvlees of het gevoeliger worden van de tanden. Zeker bij behandelingen met een hoog percentage   waterstofperoxide kan dit voorkomen. Dit soort klachten horen na een paar dagen te verdwijnen en zijn niet bijzonder ernstig.

Wat is de volgende stap?

Ik hoop dat ik je wat meer inzicht heb gegeven in hoe je je tanden kunt bleken. Je kunt verder lezen op de website om jezelf nog wat meer te informeren voordat je een beslissing neemt, lees bijvoorbeeld eens ons artikel over thuis tanden bleken.

Onthoud in ieder geval dat je niet alles klakkeloos gelooft wat op het internet staat!

 

 

Laat een bericht achter: