Roken en het gebit

We leven niet meer in een tijdperk waar er reclame wordt gemaakt voor sigaretten, zoals het geval was in het begin van de 20e eeuw. Overal vond je asbakken; op de bus, op kantoor, in bioscopen, in openbare ruimten,… het was heel normaal om een jongere een sigaret aan te bieden en te vragen of hij of zij al rookte. De gevolgen van roken op de gezondheid waren nog niet bekend, en men dacht dat het gezond was.00sigaretjecaballero
In het midden van de 20e eeuw werd het eerste verband tussen roken en longkanker gelegd, maar omdat men er nog zo weinig over wist, was het geen wereldnieuws. Roken bleef populair tot het eind van de 20e eeuw.

Tegenwoordig is het heel wat anders. Roken is verboden voor personen jonger dan 16 jaar, en werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Ook in restaurants en cafés mag niet meer worden gerookt, er staan strenge boetes op. Dat is natuurlijk niet voor niets, want ondertussen zijn we zo ver in de wetenschap dat we weten wat roken met ons lichaam doet.

Effecten van roken

Lees hier een opsomming van wat roken met je lichaam doet. Er bestaan korte en langetermijneffecten, en die verschillen per persoon.

Wat je merkt op korte termijn:

 • Omdat nicotine snel in het bloed wordt opgenomen, treedt ook snel ontspanning op. De afgifte van adrenaline wordt door nicotine gestimuleerd, waardoor gevoelens van vermoeidheid worden onderdrukt, alsook de eetlust. Hierdoor kan men op langere termijn afvallen, maar dit is natuurlijk geen gezonde manier.
 • Nog een directe uitwerking van roken is de verhoogde hartslag en bloeddruk, omdat de bloedvaten vernauwen door de nicotine. Een zichtbaar gevolg hiervan zijn koude handen en voeten.
 • Gebrek aan conditie. De koolmonoxide uit de tabaksrook hecht zich aan je rode bloedcellen. Hierdoor vermindert de longcapaciteit en zul je sneller buiten adem zijn. Ook je andere organen en spieren krijgen minder zuurstof uit het bloed.shutterstock_101715433
 • Hoestbuien. Je maakt meer slijm aan en dit wil je weg hoesten. Hierdoor kun je hard gaan hoesten, waardoor de luchtwegen geïrriteerd kunnen raken.
 • Minder smaak en geur.
 • Slechte adem.

Gevolgen op lange termijn:

 • In de tabaksrook en het condensaat zit een groot aantal kankerverwekkende stoffen, bijvoorbeeld teer. Wanneer deze stoffen langdurig inwerken op de longen, kan dit genetische veranderingen teweeg brengen in het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor kanker kan ontstaan. Ook het bloed dat door de bloedvaten op de longen (en door de rest van het lichaam) stroomt zit vol met de giftige stoffen.
 • Verkleuring van tanden, nagels en huid. De nicotine, teer en koolmonoxide zorgen ervoor dat het bloed niet meer zo vlot stroomt, waardoor je je gezonde kleur verliest. De huid gaat er langzaam wat grauwer uitzien. Nagels en de huid van de vingers waartussen de sigaret wordt gehouden verkleuren bruin tot geel. Voor je tanden is het ook heel slecht; nicotine trekt gelijk in je glazuur en tandbeen, waar het een geelbruine aanslag vormt.
  teeth_01
 • Last van klachten in de mond. Omdat de bloedvaten zijn vernauwd kan zuurstof niet gemakkelijk meer naar je tandvlees en tandweefsels worden gebracht. Hierdoor kunnen problemen zoals ontstekingen moeilijker worden opgelost en verslechtert de toestand van je gebit en tandvlees snel.
 • Wonden genezen langzamer door de slechte bloedcirculatie.
 • Zwangere vrouwen die zelf roken of zelfs gewoon meeroken hebben meer kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het ongeboren kind zelf kan ook klachten hebben en heeft in de baarmoeder al last van zuurstoftekort. Hierdoor kunnen onder andere hersenaandoeningen ontstaan.
  shutterstock_89908048-640x455

Je ziet dat er voldoende redenen zijn om niet te roken. Veel mensen beseffen niet hoe erg roken is omdat ze de effecten op langere termijn nog niet zien. Wanneer een jong persoon rookt, zal die minder last hebben van de kortetermijngevolgen dan wanneer een ouder persoon rookt.  Maar het is een feit dat je door roken als het ware je jeugd verliest, want je gaat er ouder en ongezonder uitzien. 

Slechte tanden

 

Omdat de gevolgen op het gebit en tandvlees vaak worden vergeten, willen we hier de aandacht wat meer op vestigen. Mensen willen er altijd goed uitzien. Jongeren maken zich klaar voor een avondje met vrienden, ze zien er goed uit en het is gezellig, en ze steken een sigaretje op. Wat velen vergeten is dat ze er na een tijdje niet meer zo mooi en gezond zullen uitzien, en dat het gebit de effecten van roken weerspiegelt.

Stel je voor dat je je moet schamen voor je glimlach omdat je tanden verkleurd zijn door het roken. Je zult het niet kunnen wegpoetsen, hoe hard je ook probeert, en naarmate je ouder wordt zal het alleen maar erger worden.

Young woman covering mouth with hand, smiling, portrait, close-up

Opeens komt er een punt dat mensen genoeg hebben van roken, gelukkig gebeurt dat steeds vaker. Roken is ongezond, maar ook erg duur. Er gaat opnieuw een wereld open voor iemand die stopt met roken. Het eten smaakt veel lekkerder, je voelt je fitter, alles ruikt lekkerder, je bent niet meer zo snel buiten adem, je hebt geen last meer van koude voeten of handen,… Maar het enige dat achterblijft zijn je gele tanden. 

Hoe kom je daar vanaf? Je probeert het misschien met allerlei middeltjes, waaronder whitening tandpasta’s. Je kunt naar je tandarts gaan voor een tandbleekbehandeling. Dit kost je een paar honderd euro, maar uiteindelijk kostten sigaretten je voorheen ook zoveel.
Ondanks dat de verkleuring door roken een vrij oppervlakkige verkleuring is, zal het niet gemakkelijk zijn om er vanaf te komen, want dit soort verkleuringen zijn net iets hardnekkiger dan aanslag door koffie of thee.

Tanden bleken

Om geld te besparen kun je gebruik maken van een tandbleekproduct voor thuisgebruik. Deze producten zijn veel goedkoper dan behandelingen bij de tandarts of bij een bleeksalon. Al voor prijzen van €20 tot €70 euro heb je een goed tandbleekproduct. Er zijn producten die dicht in de buurt komen bij de behandelingen die tandartsen uitvoeren, bijvoorbeeld een tandbleekkit. Dit is een complete kit om zelf aan de slag te gaan met het bleken van je tanden. whitening-kit-700-700_2

Natuurlijk is het altijd goed om eerst op controle te gaan bij je tandarts, zodat je zeker weet dat je gebit gezond is. Als er geen gaatjes, tandplak of andere problemen zijn, dan kun je gerust je tanden bleken.
Om je te helpen bij het maken van je keuze, hebben we een lijst opgesteld met de beste tandbleekproducten die er zijn. Neem een kijkje in de lijst en kies een product dat jou van je probleem kan verlossen! 

41de90c717ed710bbfc3e3a37b5f430ac3Ryb2tlbiB0aGUgZW5kLmpwZw==

Laat een bericht achter: