Niet alle tandenbleek-methodes zijn even effectief

Het aantal mensen dat hun tanden laat bleken of thuis bleekt neemt jaarlijks toe. Het is duidelijk dat we het tegenwoordig heel belangrijk vinden om witte tanden te hebben. Er bestaan dan ook talloze soorten behandelingen voor witte tanden, maar zijn al die behandelingen wel zo effectief als de marketing ons wil doen geloven?

Het korte antwoord op deze vraag is heel eenvoudig: nee. Zoals met elk ander product of dienst mag je nooit de verkoper op z’n mooie ogen (of tanden in dit geval) geloven. Claims over de effectiviteit van bepaalde behandelingen en producten worden soms overdreven, blijkt uit ervaringen. Tijd om eens te kijken welke methodes nu wel of niet effectief zijn!

 

Verschillende methodes om je tanden te bleken

Ik zet even alle soorten tandbleekmethodes voor je op een rijtje:

 • Bij een tandarts of in een cosmetische kliniek
 • Bleken op natuurlijke wijze; met oil pulling, huis-tuin-en-keuken methoden,…
 • Bleekpennen
 • Tandpasta’s
 • Bleekstrips
 • Zelf bleken met kits voor thuisgebruik

Sommige van deze methodes kunnen nog eens worden onderverdeeld in verschillende technieken. Lees hieronder elk detail over de verschillende methodes.

Tanden bleken bij een tandarts of in een cosmetische kliniek

Je kunt je tandarts om raad vragen bij het bleken van je tanden, of het bij een cosmetische kliniek laten doen. Er worden verschillende behandelingen aangeboden om tanden te bleken. We kunnen ze onderverdelen in twee categorieën:

1. Behandeling met laser

Hoe gaat dit in zijn werk? Je krijgt een kaakspreider in je mond, daarna een gel op je tanden, en dan wordt er een laser op je tanden gericht. Het licht van deze laser versnelt het bleekproces. Het is belangrijk dat je tandarts gebruik maakt van een KTP-laser, deze heeft geen blauw, maar groen licht. In tegenstelling tot het blauwe licht wordt het groene licht van deze laser niet te warm, waardoor er dus ook geen schade of bloedingen aan je tanden kunnen ontstaan. Dit soort lasers worden ook gebruikt om ernstige tandvleesontstekingen mee te verhelpen.

3LT-patient-treatment
2. Behandeling met LED-lamp

Deze behandeling verschilt niet zoveel van de behandeling met de laser, het is dan ook de meest gekende. Hier is verder niets mis mee, en veel tandartsen en tandbleeksalons gebruiken deze techniek. Het is ook het soort lampje dat je vaak bij thuisbleeksets krijgt.

Lees in ons artikel ‘Je tanden laten bleken door een specialist’ meer over dit soort behandelingen.

Tanden bleken op natuurlijke wijze

Een heel erg hot topic! Je kunt er veel over vinden op internet, in boekjes en bloggers schrijven er ijverig over. Er bestaan heel veel middeltjes die je overgrootoma ook gebruikte om haar tanden wit te houden. Maar of ze echt effectief zijn, is nog maar de vraag. Een pluk uit de vele mogelijkheden:

 1. Oil pulling
  Hierbij neem je ’s morgens op een nuchtere maag een eetlepel olie (vaak kokos of sesam) in je mond, en hier spoel je je mond voor 15 minuten mee. De olie zou zich binden aan allerlei vuilresten en bacteriën in je mond, en je tanden witter maken. Het is wel bewezen dat het heel goed is voor je gebit en tandvlees, maar echt goede resultaten zijn er nog niet mee behaald. Mocht je dit proberen, slik de olie dan ook alsjeblieft niet in! Dat is geen pretje. Lees in ons artikel over oil pulling meer over deze techniek!
  Close-up of a young woman gargling
 2. Fruit en kruiden
  Je kent het wel: ga met de schil van een appelsien of citroen over je tanden, of bijt in een aardbei. In deze fruitsoorten zitten veel zuren, en deze tasten je tandglazuur aan. Dus ook al mocht het werken, het is niet verstandig, want je tandglazuur zal hierdoor poreus worden, en dat werkt dan weer averechts! Kleurstoffen en bacteriën kunnen zo je tandbeen binnendringen, met verkleuringen en ontstekingen of gaatjes als gevolg.

Ik kan nog wel even doorgaan met het opsommen van natuurlijke middeltjes om je tanden te bleken; je vindt er namelijk tientallen op internet! Maar goed, ze zijn eigenlijk allemaal een beetje twijfelachtig en leveren geen spectaculaire resultaten op.

Bleekpennen

Een ander product dat naar je hoofd wordt geslingerd op de tandbleekmarkt, zijn bleekpennen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, en tegen verschillende prijzen. Je kunt ze op Amazon kopen voor een paar dollar, terwijl merken ze via hun website voor €50 aan je verkopen.

Hoe werkt een bleekpen? 
Het is letterlijk een pennetje met een borstel. Door aan de pen te draaien, komt er gel door het borsteltje heen. Deze gel kun je dan op je tanden aanbrengen.
Omdat je geen kaakspreider of bitje hebt, is het heel lastig om de gel mooi op je tanden te laten zitten, want je kunt het er met je lippen gemakkelijk afvegen.
DAZ-1500-2

Bleekpennen zouden bedoeld zijn om snel een vlekje van je tand te kunnen wegwerken. Je moet de gel een minuutje laten intrekken en klaar is kees! Of het vlekje ook echt weg zal zijn? Nee. Wij geloven er niet zo in. Het kan nooit zo effectief zijn als een professionele behandeling bij de tandarts of een set voor thuisgebruik waarbij de gel minimaal een half uur moet intrekken.

Tandpasta’s

Tandpasta’s zijn een goede ondersteuning voor wanneer je je tanden bleekt. Tandpasta’s die gericht zijn op wittere tanden bevatten een schurend bestanddeel dat ervoor zorgt dat vuilresten en tandplak van het oppervlak van je tanden verdwijnt.

Echter, te lang en te vaak gebruik van dit soort tandpasta’s tast je glazuur aan, omdat het er langzaam maar zeker wordt afgescrubd. Dus, goed om je witte tint bij te houden, maar niet effectief als bestrijder van hardnekkige vlekken!

3d

Bleekstrips

Nog zo’n bekende speler… de bleekstrips! Ze vinden hun oorsprong in Amerika en zijn bij ons ook al enkele jaren bekend. Het is een soort folie met gel dat je op je gebit moet aanbrengen, enige tijd moet laten zitten, en er dan moet aftrekken. Over het algemeen zijn de resultaten en ervaringen met bleekstrips positief met een negatief randje. Hoe kan dat? Ik leg het even uit. 9e18c3c22becc77b92cd0392fa96d77a
Omdat deze strips uit Amerika komen, bevatten ze een vrij hoog percentage waterstofperoxide, sommige zelfs tot 14%! Sinds november 2012 mogen tandbleekproducten voor thuisgebruik nog maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten, omdat een te hoog percentage schadelijk kan zijn.

Tandartsen mogen nog 6% gebruiken bij hun behandelingen. Deze wet is opgesteld in een wet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Nu dus het positieve resultaat met een negatief randje: mensen krijgen werkelijk wittere tanden door de bleekstrips te gebruiken. Ze krijgen echter ook pijnlijke tanden en gevoelig tandvlees. Waterstofperoxide veroorzaakt dit. De pijn die mensen ervaren door deze strips is heel erg naar. Dat moet je echt niet willen! Zelfs al denk je beresterke tanden te hebben; niemand vindt dat gevoel lekker…

Misschien toch maar links laten liggen?

Zelf bleken met kits voor thuisgebruik

Dan zijn er nog de kits die bij drogisterijen en op het internet verkocht worden. Welke moet je kiezen?

Deze techniek is inderdaad bewezen effectief te zijn, al duurt het dan wat langer dan een behandeling bij de tandarts of bij een cosmetische kliniek. Ook voor deze thuisbleeksets gelden de strenge regels omtrent de hoeveelheid waterstofperoxide. Lees meer over deze stof in ons artikel over waterstofperoxide.

De thuisbleeksets bevatten bleekgel, bitjes en vaak een LED-lampje (niet allemaal). Je kunt de bitjes meestal op maat maken, zodat ze naar je gebit zijn gevormd. Dit zit comfortabel en het zorgt er ook voor dat de gel goed op je tanden blijft zitten.

2016-04-21_1006
Dit soort sets kun je bij drogisten zoals Kruidvat en Etos kopen, maar je kunt ook professionele varianten krijgen op internet. Natuurlijk zijn ze dan wat duurder, maar het soort dat je gewoon bij de drogist koopt is niet zo effectief.

Hier een aantal tips voor als je een thuisbleekset wilt aanschaffen:

– Ga voor een product waarvan goede recensies en ervaringen te vinden zijn, met echte tevreden klanten.
– Kijk naar de website van de verkoper. Ziet deze er amateuristisch uit? Of juist te perfect? Je wilt namelijk niet bedot worden.
– Krijg je een LED-lamp bij de set? Dit versnelt namelijk het bleekproces en zorgt voor een mooi optimaal resultaat.
– Heeft het product een niet-goed-geld-terug garantie? Dit is belangrijk, want als je geen resultaat ziet, wil je ook gewoon je geld terug.

Volg bovenstaande tips op om het meest geschikte bleekproduct voor jou te vinden. Om je keuze wat eenvoudiger te maken hebben wij een lijst met de beste tandbleeksets voor thuisgebruik opgesteld. Lees hier eens doorheen en kies een product dat je aanspreekt!

 

Laat een bericht achter: