Kan tanden bleken op elke leeftijd?

Wanneer ben je oud genoeg om je tanden te bleken? En wanneer ben je te oud? Veel mensen vragen zich af of er leeftijdsregels zijn verbonden aan het bleken van tanden. Lees in dit artikel meer over de geschikte leeftijd om je tanden te bleken.

Je bent te jong!

Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is geen informatie te vinden over de leeftijd waarop je mag beginnen met het bleken van tanden. 

Al je andere vragen omtrent het veilig gebruik van tandbleekmiddelen worden er wel beantwoord. Moeten we er dan vanuit gaan dat je op elke leeftijd mag beginnen met het bleken van je tanden? Dan kunnen 12-jarigen als het ware ook al beginnen met het bleken van tanden, als ze willen. Is dit verstandig? stock-photo-25876088-teenage-boy-thinking-about-something

De tandbleekproducten die in Europa op de markt te verkrijgen zijn, mogen niet meer dan 0,1% waterstofperoxide bevatten. De wet is hier heel streng op, dus zijn tandbleekproducten wel goed gecontroleerd voordat ze worden verkocht. Natuurlijk kun je op internet veel producten kopen die illegaal in Nederland te verkrijgen zijn, zoals de Crest Whitestrips die zijn overgekomen uit Amerika, en die tot 14% waterstofperoxide bevatten.

Enkel een tandarts mag in de EU meer dan 0,1% gebruiken, en dan maximaal 6%. Niet voor niks, want waterstofperoxide kan erg schadelijk zijn voor het gebit en de weefsels in de mond. Model. (Photo By BSIP/UIG Via Getty Images)

Maar terug naar de tandbleekproducten die hier op de markt te koop zijn. Ja, ze zijn veilig en niet schadelijk. Dus ook jongeren kunnen ze gebruiken. Maar er zijn toch een aantal voorwaarden:

  • Het is belangrijk dat het gebit volledig is volgroeid, dus dat er geen melktanden meer zijn. 
  • Je beugel moet eruit zijn. Tanden bleken met een beugel gaat niet, dus zul je moeten wachten tot deze is verwijderd.
  • Je tanden moeten in orde zijn. Tanden bleken met gaatjes, tandplak of andere tandproblemen is geen goed idee!
  • Laat je gebit dus altijd controleren bij de tandarts voordat je besluit je tanden te gaan bleken.
  • Als je jonger bent dan 18, is het verstandig om te rade te gaan bij de tandarts, en/of toestemming te vragen aan je ouders. Je groeit tot je 21e levensjaar, en bij iedereen verloopt de groei anders. Er zouden altijd redenen kunnen zijn waarom jij je tanden nog niet mag bleken.
  • Controleer of je allergieën hebt. Als je allergisch bent voor een bepaald bestanddeel in tandbleekgel, kun je beter je tanden niet bleken, want je weet niet wat de gevolgen zijn.

dentist-2

 

Er staat niet altijd een leeftijd op de website of de verpakking van tandbleekproducten. Je kunt altijd informeren naar wat de producent aanraadt, zodat je zeker weet dat je oud genoeg bent.

 

Je bent te oud?

Kun je eigenlijk te oud zijn om je tanden te bleken? Naarmate we ouder worden, veranderen onze tanden van kleur, dat is nou eenmaal zo! Ze worden onvermijdelijk geler. Niet alleen omdat ze al heel lang meegaan en dus al veel te verduren hebben gekregen, maar ook omdat het dentine binnenin je tanden donkerder wordt.

Onze hoektanden zijn van zichzelf al een stuk geler, dat komt omdat dit hele sterke tanden zijn met sterk dentine, want met deze tanden moet je dingen kunnen doorbijten. Dat is dan ook vaak het probleem wanneer mensen hun tanden gaan bleken; ze klagen over het feit dat hun hoektanden geel blijven. Helaas is hier weinig aan te veranderen. Als je tanden verkleurd zijn door roken, koffie- en theedrinken of andere oorzaken van buitenaf, dan zullen ze een stuk witter worden, zo ook je hoektanden. Maar ze zullen altijd wat geler blijven dan de rest. tooth_365x243
In feite ben je nooit te oud om je tanden te bleken. Je kunt het op elke leeftijd nog doen, maar je moet goed onthouden dat naarmate je ouder wordt, ook je gebit mee veroudert. Je gaat je 80-jarige oma natuurlijk niet meer onderwerpen aan een tandbleekbehandeling, dat is logisch, want misschien heeft ze wel een kunstgebit! Maar zolang je het zelf kan en wilt, kun je je tanden bleken.

elderly-woman-dentist-e1306503787961-300x225
Het is dan ook belangrijk dat je de oorzaak van je verkleuring kent. Je tandarts kan je hier meer informatie over geven, maar misschien weet je het zelf.

Mensen die veel roken of gerookt hebben, veel koffie- en theedrinken, enz. zullen veel meer baat hebben bij een tandbleekbehandeling dan iemand die dit niet doet. De verkleuringen kunnen namelijk ook oorzaken van binnenuit hebben, en dan zijn ze veel lastiger te verwijderen.  Net als verkleuring door ouderdom, zijn sommige verkleuringen niet op te lossen met een tandbleekproduct voor thuis. Je tandarts kan in sommige gevallen wel van binnenuit gaan bleken, ook daar over kun je advies vragen.

 

Zelf je tanden bleken

Ben je niet te jong, niet te oud en wil je graag wittere tanden? Dan kun je natuurlijk een tandbleekbehandeling bij de tandarts of in een bleeksalon laten doen. Je moet er dan wel wat geld voor over hebben, want dit soort behandelingen zijn niet goedkoop, en wil je echt resultaat zien dan zul je op een paar honderd euro moeten rekenen.
art-whitening-couple

Wil je het goedkoper doen en toch ook een mooie witte tint bereiken? Dan kun je een product kopen om thuis je tanden mee te bleken. Het bespaart je geld en tijd, want je hoeft niet ergens naartoe te rijden, en je kunt het gewoon doen terwijl je tv kijkt!

Er bestaan genoeg producten die gemakkelijk in gebruik zijn en die veel goedkoper zijn dan de behandelingen bij de tandarts of in een salon. Om je te helpen bij het maken van een keuze voor het beste tandbleekproduct, hebben wij een lijst gemaakt met de beste tandbleekproducten die er beschikbaar zijn.

 

Laat een bericht achter: