Je tanden laten bleken door een specialist

Misschien heb je zelf al een aantal pogingen gedaan om thuis je tanden te bleken: met natuurlijke middeltjes, speciale tandpasta’s of met thuisbleeksets die je hebt gekocht bij de drogist.

Maar wat als je hiermee toch niet de gewenste resultaten hebt bereikt? Dan kan het zijn dat je beslist om de hulp van een specialist in te roepen. Hierbij komen heel wat vragen in je op: Waar kan je dit het beste laten doen? Wat zijn de prijzen? Krijg je echt een beter resultaat dan met tandenbleeksets voor thuisgebruik? Is het bleken van je tanden nou eigenlijk slecht?

Ik probeer al deze vragen voor jou te beantwoorden.

Je tanden laten bleken

Over het algemeen bestaan er twee plaatsen waar je terecht kunt voor het bleken van tanden: cosmetische privé-klinieken en de tandartspraktijk.

Bij een cosmetische kliniek/salon wordt vaak meer dan alleen tandbleekbehandelingen aangeboden. Meestal hebben ze ook nog andere cosmetische behandelingen, denk hierbij aan botox, fillers, ooglidcorrecties, enz. Dit soort klinieken zijn wel verplicht om voor tandbleekbehandelingen te werken met mensen die zijn opgeleid als tandarts of mondhygiënist.

Bij een (zelfstandige) tandarts kun je natuurlijk ook terecht voor dit soort behandelingen. Je tandarts kent je gebit en voert dagelijks behandelingen aan tanden uit. Dat is het verschil met een cosmetische kliniek; hier worden meestal geen andere tandheelkundige ingrepen aangeboden, dus zijn de tandartsen die daar werken meestal alleen gespecialiseerd in cosmetische ingrepen.

1908928

Dat wil niet zeggen dat je eigen ‘gewone’ tandarts dit soort ingrepen niet goed kan uitvoeren. Bovendien kan het raadzaam zijn om, als je graag objectieve informatie wil over de ingreep, op z’n minst eerst een gesprek met je eigen tandarts te hebben.

Commercieel gericht of niet?

Natuurlijk moeten tandartsen in cosmetische klinieken je ook juist informeren over de behandeling, maar vaak komt hier wat meer commerciële druk bij kijken. De behandeling is minder gericht op de gezondheid van je gebit dan bij de tandarts. Feit is wel dat het cosmetische effect nou eenmaal het hoofddoel is van een tandbleekbehandeling. Maar een tandarts hoeft niet te leven van de cosmetische ingrepen, en daar zit het verschil in.
Businessman riche
Dit betekent dat cosmetische klinieken de positieve resultaten van de behandeling vaak wat overdrijven, zodat je geïnteresseerd raakt. Ze zullen bijvoorbeeld ook reclame maken, wat bij een tandarts minder voorkomt. Er zal misschien een informatieve poster in de wachtkamer hangen, maar je tandarts zal je geen tandbleekbehandeling aansmeren. Cosmetische klinieken zullen eventuele bijwerkingen dan soms verzwijgen, terwijl je eigen tandarts hier waarschijnlijk open en eerlijk over is.

Soorten behandelingen

De kostprijs is vaak een belangrijke factor bij de keuze van de plaats waar je je tanden zal laten bleken. Je zorgverzekering betaalt namelijk bijna nooit voor deze ingreep, en al helemaal niet het volledige bedrag. En zoals je waarschijnlijk wel weet zijn de behandelingen bij tandartsen altijd redelijk prijzig, je betaalt natuurlijk het uurloon van een hooggeschoolde specialist. De kosten van de ingreep hangen af van het soort behandeling dat je kiest.

  • Tandartsen werken soms ook met een soort thuisbleekproduct. Ze maken de bitjes voor jou op maat, je krijgt de bleekgel mee naar huis samen met instructies over het gebruik ervan. Dit is de “goedkopere” methode.
  • Maar natuurlijk kun je ook de behandeling bij de tandarts kiezen waarbij je een mondspreider krijgt, de gel op je tanden wordt aangebracht en er een LED-lamp op je wordt gericht. En dan wachten maar! Voor dit soort behandelingen moet je altijd een aantal keer terugkomen naar de tandarts.

    tandenbleken-300x225

    Behandeling met mondspreider en LED-lamp bij tandarts

  • Als laatste bestaat er ook een methode voor het bleken van dode tanden. Hierbij wordt de bleekgel door een tandarts binnenin de tand gespoten. Dit zijn behandelingen die vaak wel voor een deel worden vergoed door je zorgverzekering als je een aanvullende tandartsverzekering hebt. Je kunt deze behandelingen namelijk alleen door een tandarts laten uitvoeren, niet in een cosmetische kliniek.

Prijzen

Elk van bovenstaande methodes komt uiteraard met z’n eigen prijs. Cosmetische klinieken zijn vrij om de prijs van hun behandelingen te bepalen, omdat de zorgverzekering voor deze behandelingen nooit betaalt. Tandartsen hebben meestal wel een gelijkaardige prijs voor tandbleekbehandelingen.

Zorg-geld-578

Om je een beetje een idee te geven: voor de meest gekozen behandeling bij de tandarts of in de kliniek – het bleken met een lamp en speciale gel – mag je rekenen op prijzen van 200€ tot 400€. Er zijn echter altijd klinieken of tandartsen die hier minder of meer voor vragen. Veel goedkoper dan deze prijzen is echter bijna onmogelijk, en mocht je dit toch ergens zien, moet je heel goed nakijken of de behandeling wel door een gediplomeerde tandarts gedaan wordt, want dit is wettelijk verplicht.

Resultaat

Als je voor zo’n dure behandeling kiest, wil je uiteraard ook resultaat. Zal je dit bereiken? Dit hangt van veel factoren af, en je tandarts kan je hier wat meer inzicht in geven. Het ligt aan het soort tandverkleuring dat je hebt en de sterkte van de behandeling. In ons artikel over de meest voorkomende tandverkleuringen kun je hier al wat meer over te weten komen.

In tandbleekproducten voor thuisgebruik mag sinds 1 november 2012 nog maximaal 0,1% waterstofperoxide zitten. Dit heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beslist. Een te hoog percentage waterstofperoxide kan namelijk schadelijk zijn voor je gebit en tandvlees, met soms hele ernstige gevolgen.

Tandartsen mogen sindsdien nog 6% waterstofperoxide gebruiken in bleekproducten. Het verschil is dus niet zo groot meer, als je weet dat er vroeger 13%-20% waterstofperoxide in bleekproducten werd gebruikt.

waterstofperoxide-35-23-kg_658156_1_G

Daarnaast is het gewoon een feit dat tandbleekbehandelingen bij de ene persoon veel meer resultaat opleveren dan bij de ander. Waarom dit zo is, kunnen ook tandartsen niet verklaren. Lees in ons artikel over waterstofperoxide meer over deze stof.

Is tanden bleken slecht?

Nee, tanden bleken is niet slecht voor je, zeker niet nu er een beperkende wet bestaat op het gebruik van waterstofperoxide. De hoeveelheden waterstofperoxide die tegenwoordig nog in tandbleekproducten mogen worden gebruikt, zijn zo laag dat ze niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Laat je dus niks wijsmaken!

Mooie witte tanden

Ben je er nog niet over uit of je echt een behandeling bij een cosmetische kliniek of tandarts wil? Dan kun je ervoor kiezen om professionele tandbleekproducten voor thuisgebruik te gebruiken. De laatste jaren zijn dit soort producten erg veel verbeterd, en kun je hiermee heel mooi resultaat bereiken.

11292803_xl

Daarnaast bespaar je jezelf ook enorm veel geld! Om voor volledige veiligheid te kiezen, kun je een product kopen waar een niet-goed-geld-terug garantie op zit. Dit betekent dat je je geld terug krijgt als je geen resultaat ziet. En omdat dit nou eenmaal niet altijd gegarandeerd is, is dit een hele goede oplossing!

We laten de keuze aan jou. Lees onze lijst met beste tandbleekproducten voor thuisgebruik en kies zelf een product waarvan je denkt dat het bij jou een mooi resultaat zal opleveren.

Let op: de leeftijd waarop je mag beginnen met tanden bleken is vanaf 14 jaar, en dan onder toezicht van een tandarts!

Laat een bericht achter: