Is tanden bleken altijd duur?

Als je bij je tandarts klaagt over je gele tanden en je vraagt wat je eraan kunt doen, zal hij misschien voorstellen om een tandbleekbehandeling te doen. Dat klinkt goed, want dat helpt jou van je problemen af. Maar zodra je de prijs gaat bespreken, moet je even slikken. Een tandbleekbehandeling bij de tandarts is duur, net als bij een bleeksalon of cosmetische kliniek. Moet tanden bleken altijd zo duur zijn of werken goedkopere producten ook goed? dental-fear

 

Tanden laten bleken

Wanneer je in Nederland een tandbleekbehandeling laat doen bij een tandarts, zal deze een bleekgel gebruiken waarin 6% waterstofperoxide zit. Waterstofperoxide is een chemische stof met blekende en ontsmettende eigenschappen. Vroeger werden er hogere percentages gebruikt in tandbleekmiddelen, maar in november 2012 werd er een wet opgesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omtrent het gebruik van waterstofperoxide in tandbleekmiddelen. 
De reden dat deze wet werd opgesteld, is het feit dat waterstofperoxide schadelijk kan zijn als je er grotere hoeveelheden van gebruikt. De gevolgen op het gebit verschillen per gebruikte hoeveelheid, en kunnen zich uiten in extreem gevoelige tanden, blaasjes op de tong, pijnlijk tandvlees, enz. Sinds het opstellen van die wet mag er nog maximaal 6% waterstofperoxide worden gebruikt door de tandarts, en als je een product koopt om thuis te gebruiken, mag er nog maximaal 0,1% inzitten.BS13711355-Copy1

Het is belangrijk dat je weet dat een bleekgel met 6% in Nederland alleen door een gediplomeerde tandarts mag worden gebruikt. Wanneer je dus naar een bleeksalon gaat, moet je opletten dat er ook echt een tandarts aanwezig is.

 

Veilingen met tandbleekproducten

Op veilingsites kom je regelmatig tandbleekbehandelingen tegen die worden aangeboden voor een lage prijs. Het bieden begint bij €0, en de prijs is afhankelijk van hoeveel mensen op dat moment die veiling willen winnen. Het is meestal een behandeling bij een tandbleeksalon ergens in Nederland, dus als je in de buurt woont is het praktisch, anders moet je er misschien best ver voor rijden.

Is het verstandig om op deze manier een tandbleekbehandeling aan te schaffen? Niet altijd. Zorg ervoor dat je weet om welk soort behandeling het gaat, en hoeveel die normaal kost. Zoek het bedrijf dat de veiling aanbiedt op, en kijk of er goede ervaringen zijn van anderen. Vaak is het zo dat zo’n veiling voornamelijk wordt gedaan om reclame te maken en klanten te lokken. Je gaat naar 1 behandeling, en komt er na afloop achter dat je er eigenlijk meer nodig hebt om echt een goed resultaat te zien. Veiling

Het blijft altijd opletten met dit soort stunts, omdat je niet altijd weet welk soort product er wordt gebruikt en of er een tandarts aanwezig is om de toestand van je gebit te controleren voordat het wordt gebleekt. Want een grote fout die veel mensen maken is dat ze hun tanden willen bleken of al hebben gebleekt terwijl hun gebit niet in orde is. Misschien kijk je in de spiegel en denk je “Mijn gebit ziet er prima uit!”, maar weet je niet dat de achterkant van je tanden vol zit met gaten en tandsteen. Let hier dus erg mee op; het is niet gezond om te gaan bleken als je geen gezond gebit hebt. Ga dus altijd eerst naar de tandarts! 

 

Zelf tanden bleken

Bij producten voor thuisgebruik moet je ook opletten wat je koopt. Er zijn veel producten in omloop die niet aan de voorwaarden van de NVWA voldoen, en die teveel waterstofperoxide bevatten. Vaak zijn dit Amerikaanse producten die hier te koop zijn via internet. Als je een hoog percentage waterstofperoxide gebruikt kan het zijn dat je last krijgt van je tanden en je tandvlees.

Het wil niet zeggen dat bleekproducten voor thuis slechter zijn dan de bleekbehandeling die je bij de tandarts krijgt omdat er minder waterstofperoxide in zit. Je zult een even goed resultaat bereiken, alleen gaat het misschien iets minder snel.

Om thuis je tanden te bleken bestaan er bleekstrips, tandpasta’s, complete sets en bleekpennen en je kunt met natuurlijke middeltjes aan de slag gaan. Natuurlijk zitten hier ook producten tussen die geen zichtbaar resultaat opleveren. Lees ons artikel over effectieve tandbleekmethodes om te weten te komen welke methodes je beter wel of niet kunt gebruiken.

Teeth-whitening-at-home

De methode die het beste uit alle tests komt is tanden bleken met een tandbleekkit. Dit is een samengestelde set met producten waarmee je zelf gemakkelijk je tanden kunt bleken, op een manier die de behandeling bij de tandarts benadert.
Een tandbleekset bestaat uit bitjes of bleeklepels om op maat te maken, bleekgel en vaak een LED-lampje. Net als bij de tandarts kun je de bitjes naar je gebit vormen, ze opvullen met gel en de LED-lamp erop plaatsen. Na 20-30 minuten kun je het bitje weer verwijderen en je mond spoelen.

whitening-kit-700-700_2

Je zult een aantal behandelingen moeten uitvoeren voordat je resultaat ziet, omdat er minder waterstofperoxide in de bleekgel zit dan bij de tandarts. Zorg dat je zelf goed weet welk soort verkleuring je hebt, want als je een verkleuring hebt die binnenin je tand zit, zal een tandbleekbehandeling voor thuisgebruik niet helpen. Enkel de tandarts kan inwendige verkleuringen verhelpen. Lees hier ons artikel over de meest voorkomende tandverkleuringen.

Weet jij zeker dat je gebit gezond is, dat je geen inwendige verkleuringen hebt en wil je zelf thuis je tanden bleken? Kies dan een geschikt product uit onze lijst met beste tandbleekproducten voor thuisgebruik. 

 

Laat een bericht achter: