Hoe hou je je tanden mooi wit na het bleken?

Als je je tanden hebt laten bleken bij de tandarts of een esthetische tandkliniek, of je hebt ze zelf gebleekt met een thuisbleekkit, dan wil je liefst wel dat ze daarna natuurlijk zo lang mogelijk wit blijven.

Zoals je misschien al weet, is het onvermijdelijk dat ze na een paar jaar toch weer wat gaan verkleuren. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit proces zoveel mogelijk te vertragen.

Om te weten hoe je je tanden wit houdt, moet je ook weten waardoor ze verkleuren.

 

Oorzaken van verkleurde tanden

Je kunt niet alle factoren helemaal uitsluiten, zo ben je bijvoorbeeld misschien niet bereid om je dagelijkse kop koffie op te geven.

Ook aan ziektes of medicijngebruik kun je nu eenmaal niet altijd ontsnappen. Maar je kunt er in ieder geval rekening mee houden. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van verkleurde tanden.

 • Roken: Een ongezonde gewoonte die niet alleen schadelijk is voor je gezondheid, maar ook de kleur van je tanden beïnvloedt.Smoking_2863037b
 • Tandhygiëne: Door niet regelmatig genoeg en niet lang genoeg te poetsen en flossen, hoopt tandplak zich langzaam op, en dit geeft je tand een vergeeld uiterlijk.
 • Ziektes: Bepaalde erfelijke aandoeningen kunnen voor een verandering in de dikte en hardheid van het tandglazuur zorgen. Na verloop van tijd kunnen de tanden hierdoor verkleuren. Ook aandoeningen aan het metabolisme zijn vaak medeverantwoordelijk voor tandverkleuring of vervormingen aan de tanden.
 • Drugsgebruik: Drugsverslaafden hun tanden verkleuren niet alleen, ze sterven ook echt af. Je hoeft echter geen drugsverslaafde te zijn om slechte tanden te krijgen. Ook door met enige regelmaat te ‘experimenteren’ met bepaalde partydrugs zoals xtc, speed en cocaïne, kun je na een tijdje verkleurde tanden en tandproblemen krijgen.
  dyn003_original_1366_1476_pjpeg_2627534_c0460b3bc9159f2af9f8f85109876ecf
 • Medicijnengebruik: Medicijnen tegen een hoge bloeddruk, bepaalde mondspoelmiddelen en pilletjes tegen hooikoorts… ze kunnen allemaal je tandglazuur verkleuren. Ook als je als jong kind antibiotica hebt gekregen (voornamelijk tetracycline en doxycycline) kan het zijn dat je tanden die zich nog moesten ontwikkelen, werden aangetast.
 • Vullingen: Als je tandarts een amalgaamvulling gebruikt heeft met zilversulfide, dan kan deze zwart gaan verkleuren wanneer hij in contact komt met waterstofsulfide (dat zit in de lucht dankzij de uitlaatgassen van auto’s).

amalgaamvulling-660x330

 • Voeding: Onze voeding is de belangrijkste reden dat onze tanden verkleuren. Wist je dat naast koffie, thee en wijn ook tomatensaus, currysaus, energiedrankjes, koolzuurhoudende limonades, wijn, bessen, appels en aardappels niet bepaald bevorderlijk zijn voor het behoud van witte tanden?

Zoals ik eerder aangaf, is het niet altijd mogelijk alles uit het bovenstaande lijstje te vermijden. We willen ook nog wel een beetje van ons leven genieten toch?
Maar een paar veranderingen in je levensstijl kunnen al een groot verschil maken.

Een paar tips

 • Zo kun je bijvoorbeeld drankjes met veel suiker en kleurstof door een rietje drinken, zodat ze niet in contact komen met je hele gebit.
 • Het is aan te raden om meteen na het eten, je tanden even te poetsen. Lees hier de goede manier om je tanden te poetsen.
 • En voor de gezondheid van je gebit is het trouwens ook beter om niet te veel tussendoortjes te eten. Zo voed je immers de bacteriën in je mond constant met koolhydraten die omgezet worden in zuren, en deze zuren zijn heel slecht voor je tandglazuur.
 • En dan last but not least: je kunt je tanden een opfrisbeurt geven.

Tanden opnieuw bleken

Je hoeft hier niet weer kapitalen aan uit te geven, want gelukkig bestaan er goede tandbleeksets voor een redelijke prijs waarmee je eenvoudig thuis aan de slag kunt gaan.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de verschillende soorten tandbleekproducten die er op de markt zijn. Als je je tanden al eens hebt gebleekt of hebt laten bleken, is het verstandig om geen al te agressieve behandeling te doen. Gebruik een tandbleekproduct dat minder dan 0,1% waterstofperoxide bevat, zoals ook in de wet op het gebruik van waterstofperoxide staat. Op onze website vind je meer informatie over waterstofperoxide, en ook over tanden bleken in het algemeen.

Wil je gewoon het liefst zo snel mogelijk weer aan de slag? Bekijk dan onze samenvatting van de beste tandbleekproducten voor thuis, en kies een product dat goed bij jou past!

 

Laat een bericht achter: