Hoe beoordeel je de kleur van je tanden?

Het is niet gemakkelijk om zelf de kleur van je tanden goed te beoordelen. Om te weten of je tanden erg verkleurd zijn of niet moet je ze eigenlijk kunnen vergelijken met die van anderen. En dan nog: objectief over je eigen uiterlijk oordelen blijft toch altijd een beetje lastig. Je kan natuurlijk aan je tandarts of een schoonheidsspecialist vragen wat zij van de kleur van je gebit denken. Maar hoe bepalen zij wat wit is en wat niet? En bestaan er ook hulpmiddeltjes zodat je kan zien of een tandenbleek-behandeling de gewenste resultaten oplevert?

Hoe wit je tanden kunnen worden, dat verschilt van persoon tot persoon, in die zin is ieders gebit uniek. Maar het is ook belangrijk te weten dat hoe wit iemands gebit eruit ziet niet enkel bepaald wordt door de kleur van de tanden zelf. Het hangt ook af van hoe donker je huidskleur is bijvoorbeeld of van hoe het licht juist op je tanden valt.

De tinten-gids

Ook tandartsen en schoonheidsspecialisten hebben niet één gestandaardiseerde methode om te bepalen hoe wit of verkleurd iemands tanden zijn. Wel gebruiken ze vaak een ‘tinten-gids’. Dit kan je een beetje vergelijken met de boeken die in interieurdecoratie-winkels gebruikt worden om de juiste kleur van behangpapier of verf te kiezen. Hieronder zie je een foto van een veelgebruikte tinten-gids voor tanden:

Tooth Shades

Zoals je ziet worden tanden er eerst in vier types van tinten onderverdeeld. Reeks A zijn tanden die eerder roodbruin verkleurd zijn, reeks B kan je eerder roodgeel noemen, in C zien we grijze tanden en in reeks D tenslotte roodgrijze tanden. Dit zijn inderdaad de voornaamste types verkleuringen die tandspecialisten vaak voorbij zien komen. Bij elk van deze hoofdtypes kan je vervolgens nog lichtere of donkere subtypes van verkleuring selecteren.

Verschillende soorten verkleuringen


In principe zou je op deze kaart dus redelijk precies jouw type verkleuring moeten kunnen terugvinden. Is dat toch niet het geval raden we je aan eens te googlen op ‘shade guide teeth’ dan zal je nog andere tinten-gidsen vinden die misschien meer bij jouw type tanden passen. Lees voor meer informatie ons artikel over de meest voorkomende tandverkleuringen.

In elk geval kan je met dit soort gidsen, eens je jouw type tanden hebt bepaald, ook goed volgen of je na een bleekbehandeling de tint ziet opschuiven van donker naar lichter. Een goede bleekbehandeling moet je tanden op z’n minst één en liefst een paar tinten lichter maken. Je blijft waarschijnlijk je hele leven lang wel hetzelfde hoofdtype van tandkleur houden, daar kunnen enkel heel extreme bleekbehandelingen eventueel verandering in brengen. Daar hoef je eigenlijk ook niet naar te streven want je wil liefst wel dat je tanden er nog natuurlijk uitzien.

Welk bleekmiddel kies ik?


Welke bleekmethode je kiest zal deels bepalen welke resultaten je krijgt, maar hangt ook af van de soort verkleuring, wat de natuurlijke kleur van je tanden is en of er vlekjes zitten op je tanden die donkerder zijn dan de rest. Maar als je tanden al enkele tinten lichter worden door een bleekbehandeling dan maakt dit reeds een groot verschil voor hoe mooi je lach eruitziet!

Lees onze lijst met de beste tandbleekproducten voor thuisgebruik of lees eerst meer informatie in onze beginnersgids.

Laat een bericht achter: