Gezond leven betekent een gezond gebit

Veel mensen letten tegenwoordig op wat ze eten. De ene volgt een streng dieet, de andere eet alleen nog biologische producten, de volgende is vegetarisch, enz. Maar wanneer ben je echt gezond? Je kent misschien de uitdrukking “je bent wat je eet” wel. Dit geldt voor je lichaam, want als je zelf niet gezond eet, hoe moet je lichaam dan gezond zijn? Ons gebit wordt in dit proces vaak vergeten. Mensen denken niet na over hun tanden, als ze er goed uitzien, zal het wel goed zijn. 

jebentwatjeeet
Is dat wel zo? Wanneer is je gebit echt gezond? 

Tandproblemen

Bijna iedereen heeft wel een of meerdere problemen aan het gebit, want cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. Sommigen zorgen erg goed voor hun gebit, terwijl bij anderen de zorg voor het gebit wel eens achterblijft.

Het is belangrijk om je tanden altijd 2 keer per dag te poetsen, en dat gedurende 2 minuten. Bij elektrische tandenborstels wordt dit tegenwoordig vaak aangegeven, dan trilt je tandenborstel even op een andere manier wanneer er een halve minuut voorbij is. Het is bij tandenpoetsen ook heel belangrijk om je kiezen, de rand van je tandvlees en de binnenkant van je gebit mee te poetsen, want hier ontstaat namelijk veel tandplak en uiteindelijk tandsteen. 

gingivitis

Wat is tandsteen? Dit is een verharde laag tandplak. Tandplak ontstaat bij iedereen, wanneer we eten en drinken hopen etensresten, vuil en bacteriën zich op. Meestal poetsen we alles weg, maar op sommige plaatsen kunnen we met de tandenborstel niet komen of vergeten we dit een beetje.
Als tandplak langer blijft zitten verandert het in tandsteen. Deze harde laag is niet zo gemakkelijk weg te halen, en moet door de tandarts worden verwijderd, want ook onder het tandvlees kan tandsteen ontstaan. 

Naast de twee bovenstaande tandproblemen die het meest voorkomen, bestaan er natuurlijk nog veel meer. Het is dan ook heel belangrijk om regelmatig je tandarts te bezoeken, want iets kleins kan al snel overgaan in een groot probleem!

Eten dat ongezond is voor je tanden

Als je goed op je lijn let of gewoon een gezond leven leidt, dan ben je vast en zeker bekend met voedingsproducten die slecht zijn voor je lichaam en gezondheid. Zijn die producten dan ook slecht voor je tanden? 

Fast food is over het algemeen niet goed. Je hebt mensen die het nooit eten, en voor anderen is het dan weer dagelijkse kost. Het probleem bij fast food is dat er veel suikers, zouten en vetten in zitten en weinig voedingsstoffen. Je eet er dus al gauw veel te veel van, omdat het niet goed vult, en hierdoor word je dik. Maar die suikers, zouten en vetten zijn ook erg slecht voor je tanden, want je tandglazuur wordt erdoor aangevallen, waardoor het langzaam maar zeker poreus wordt, en hierdoor kunnen bacteriën en vuilresten zich in de minuscule gaatjes vestigen. Zo’n klein vervuild putje wordt dan een echt gaatje, dat kan doorgaan tot in je tandbeen.36_org

Dus over het algemeen moet je onthouden dat voedsel en drank met veel zuren en suikers, slecht voor je zijn. Denk hierbij aan snoepjes, sinaasappelsap, frisdranken, verschillende soorten zuur fruit, mayonaise, enz. Zuur fruit is natuurlijk niet slecht voor je gezondheid, maar helaas wel voor je tanden. In frisdranken zitten ook enorm veel suikers en zuren die gemakkelijk je tandglazuur poreus maken.

foto-van-verschillende-soorten-en-kleuren-snoep-hd-snoep-wallpaper

Dan hebben we het nog niet gehad over de kleurstofrijke drankjes zoals thee en koffie. We moeten thee en koffie niet helemaal gaan afkraken, want thee is heel gezond en ook koffie kan geen kwaad als je het met mate drinkt. De kleurstoffen in deze drankjes zetten zich gemakkelijk af op je tanden waardoor je tandglazuur kan verkleuren, zeker bij overmatig gebruik. Je tanden kunnen een bruine of gelige kleur krijgen, en deze is niet gemakkelijk te verwijderen. Hiervoor zul je je tanden moeten bleken.

Tips voor een gezond gebit

Zoals ik hierboven al aangaf, is het belangrijk om je tanden vaak en lang genoeg te poetsen. Goed poetsen doe je door met je tandenborstel kleine cirkeltjes te maken of door verticaal heen en weer te gaan over je tanden. Niet horizontaal, want zo wrijf je vuil tussen je tanden. Poets minimaal 2x per dag, maar een keertje extra is ook geen probleem! Vooral als je een beugel hebt kan het heel goed zijn om je tanden een keertje extra te poetsen.

Maar dat is niet de enige verzorging die je gebit nodig heeft. Het is ook heel belangrijk om je tanden interdentaal te reinigen. Dit betekent tussen je tanden, omdat hier veel etensresten, bacteriën en vuil kan verzamelen, en waar jij met je tandenborstel niet goed bij kan. Hoe moet je het dan doen?

goed-interdentaal-reinigen
Je kunt flosdraad of tandenstokers gebruiken. Je hoeft niet per se houten stokjes te gebruiken, want er bestaan ook flexibele ragertjes van ijzerdraad met zachte haartjes erop, die je tussen je tanden kunt duwen.

Gebruik daarnaast ook een goede tandpasta die is aangepast aan jouw gebit. Je tandarts kan je hier meer uitleg over geven. Denk bijvoorbeeld aan tandsteen, gevoelige tanden, anti-cariës, enz. Er bestaan speciale tandpasta’s voor elk probleem, dus kies er een die geschikt is voor jouw gebit.

Roken en het gebit

Dat roken niet in een gezonde levensstijl past weet iedereen. Je hoeft tegenwoordig nog maar een pakje sigaretten te zien en je wordt al bang voor de gevolgen. Natuurlijk staat deze informatie niet voor niets op de pakjes. Roken veroorzaakt kanker, hart- en vaatziekten, chronische longaandoeningen, verhoogde bloeddruk,… Dit zijn heel ernstige ziektes, dus hopelijk laat je het zover niet komen, want naast al deze verschrikkelijke aandoeningen veroorzaakt roken ook een slechte en grauwe huid, vieze en ongezonde nagels en ook een slecht gebit.

_1235763_smoking300

De nicotine uit de tabaksrook trekt in je tandvlees waar het de bloedvaten gaat vernauwen. Hierdoor kan zuurstof niet meer zo gemakkelijk naar je tanden worden gebracht, waardoor problemen zoals parodontitis en andere soorten ontstekingen niet snel genezen.

Roken vermindert de aanmaak van bindweefsel of breekt het bestaande af. Hierdoor verliest de huid zijn elasticiteit en krijg je sneller rimpels, voornamelijk rond de mond. 

En ook voor je nagels is het niet goed. Heb je de nagels van een rookverslaafde al eens gezien? Ze zijn geel tot bruin verkleurd, zo ook de huid van de vingers waartussen de sigaret wordt vastgehouden. Hetzelfde gebeurt met je tanden wanneer je rookt. De nicotine en het teer zetten zich af op je tanden en trekken diep in je tandglazuur. De vlekken die worden veroorzaakt door roken kunnen niet zo gemakkelijk worden verwijderd als vlekken die zijn gemaakt door eten en drinken.

Weg met die verkleuring

Zoals je dus hebt gelezen is het heel belangrijk om goed voor je gebit te zorgen! Niet alleen voor het uiterlijk ervan, want mooie witte voortanden hebben maar slechte en ongezonde kiezen is ook niet goed.

Heb jij wel een gezonde levensstijl en een gezond gebit, maar heb je toch nog gele tanden? Dan kun je ervoor kiezen om je tanden te gaan bleken. 
Zorg ervoor dat je goed weet waardoor de verkleuring op je tanden is ontstaan. Er bestaan namelijk verkleuringen die binnenin de tand zitten, en verkleuringen die aan de buitenkant zitten. Verkleuringen binnenin de tand zijn enorm hardnekkig en kunnen alleen worden verwijderd door de tandarts. 

invisalign-blog-photo

Als je zeker weet dat je een verkleuring aan de buitenkant van je tand hebt die je dus zelf met een goed tandbleekproduct kunt verwijderen, dan kun je zelf een goed tandbleekproduct aanschaffen of naar een tandarts of bleeksalon gaan. De behandelingen bij de tandarts of bij een bleeksalon zijn heel erg duur, en het resultaat is niet altijd gegarandeerd. 

Tandbleekproducten voor thuisgebruik zijn een stuk goedkoper en hiermee bereik je over het algemeen ook hele goede resultaten, mits je een goed product hebt. Wij hebben een lijst met de beste tandbleekproducten op de markt samengesteld. Hierin staan betrouwbare producten die goed werken, veilig zijn en niet schadelijk voor je tanden. Bekijk de lijst en misschien staat er wel wat voor jou tussen! 

 

 

 

 

Laat een bericht achter: