Gevoelige tanden, kom het door bleken?

Dat je van tanden bleken soms pijnlijke en gevoelige tanden krijgt, is niet bij iedereen bekend. Het is dan ook niet zo dat je van elk tandbleekproduct een gevoelige mond krijgt, alleen wanneer je de verkeerde producten gebruikt. Hoe komt het dat je van sommige tandbleekproducten pijnlijke tanden krijgt? En wat als je een gevoelig gebit hebt, kun je dan nog wel tanden bleken of kan dit niet meer?

 

Pijn door tanden bleken

Gelukkig is het tegenwoordig bewezen dat de tandbleekproducten die in Europa op de markt te koop zijn, veilig te gebruiken zijn en dat er geen gezondheidsrisico’s mee gepaard gaan. Helaas zijn er alsnog producten in omloop die eigenlijk illegaal te koop zijn op de Europese markt. Dat komt omdat er via internet weinig controle is op wat er waar wordt verkocht. bigstock-Best-Internet-Concept-of-globa-68957113

Neem bijvoorbeeld de bleekstrips en tandbleeksets die vanuit Amerika hier worden verkocht. Deze producten bevatten gel waarin veel waterstofperoxide zit, vaak wel tot 14%. In de Europese Unie mogen producten met deze percentages niet worden verkocht, omdat waterstofperoxide schadelijke effecten op de mond en het gebit heeft. Het maximale percentage waterstofperoxide dat in tandbleekproducten voor thuisgebruik mag zitten is 0,1%, en tandartsen mogen maximaal 6% gebruiken.

Waterstofperoxide kan overgevoeligheid verzoorzaken aan tanden en weefsels, waardoor iemand permanent last kan krijgen van zijn tanden en gebit wanneer men iets warms of kouds eet of drinkt. Ook kunnen blaasjes op de tong ontstaan en kan het tandvlees kapot gaan.

gum-injuries

Met producten die wel zijn goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, heb je weinig kans dat er pijn optreedt of dat je andere problemen met je gebit krijgt als gevolg van het gebruik van een tandbleekproduct. Mocht dat het geval zijn, dan kun je last hebben van een allergische reactie. Je hoeft vandaag de dag dus niet te vrezen voor pijn wanneer je gewoon een goedgekeurd product koopt.

Andere oorzaken van gevoelige tanden

Misschien heb je van jezelf al een erg gevoelig gebit, en weet je niet goed hoe dit komt. Je wilt dan wel je tanden bleken, maar je zult eerst moeten weten hoe het komt dat je tanden zo gevoelig zijn. Zie hieronder meerdere oorzaken die voor gevoelige tanden kunnen zorgen:

 • Teruggetrokken tandvlees
  Bij teruggetrokken tandvlees komt een deel van het tandbeen bloot te liggen, wat erg gevoelig is omdat er allemaal kleine kanaaltjes in ons tandbeen lopen die naar onze zenuwen gaan. Teruggetrokken tandvlees kan ontstaan door ouderdom of door te vaak te hard te poetsen.
  DSC_5757
 • Zuur eten en drinken
  Iedereen gebruikt voedingswaren die wat te zuur zijn voor je tanden, maar wanneer jouw glazuur hierdoor poreus is geworden, kan dit erg pijnlijk zijn. Tomaten, sinaasappels, fruitsappen, frisdranken, mayonaise, enz. zijn de boosdoeners van dit poreuze laagje glazuur. Let dus op met dit soort producten en koop een tandpasta die jouw glazuur beschermt!

 • Overdadig gebruik van mondwater 
  Sommige mensen zijn er een beetje aan verslaafd, en spoelen na elke eetsessie. Het kan natuurlijk wel eens verfrissend zijn, maar teveel is schadelijk. Sommige mondwaters bevatten een hoog zuurgehalte, wat je tandglazuur poreus maakt en je tandvlees gevoelig.
  61681060a05de7725e2b4789cfb9513a
 • Knarsen en klemmen 
  Je doet het waarschijnlijk onbewust, en soms zelfs in je slaap, maar knarsen van je tanden of het hard op elkaar klemmen is helemaal niet goed voor je gebit! Het glazuurlaagje op je tanden slijt hierdoor af, wat weer het gevolg heeft dat je zenuwen kwetsbaarder worden.hypnose-praktijk-tandenknarsen-knarsetanden
 • Cariës of tandbederf 
  Door tandbederf kunnen je tanden ook erg gevoelig worden. Iedereen die al eens een gaatje heeft gehad, weet hoe pijnlijk het kan zijn. Stel je voor dat er een groot deel van je tand is aangetast! Je kunt je voorstellen dat het geen pretje is. Je tandbeen komt bloot te liggen waardoor je zenuwen open liggen en erg kwetsbaar zijn.
 • Tandbleekproducten
  Dit is hierboven al uitvoerig beschreven, dus let hiermee op!

 

Tanden bleken met gevoelige tanden

Als je door een van bovenstaande oorzaken gevoelige tanden hebt, maar toch je tanden wilt bleken, hoe moet je dit dan doen? En kan het nog wel?
Je moet sowieso eerst naar je tandarts gaan, als dit nog niet is gebeurd. Voor vele zaken zijn oplossingen, en je tandarts kan je meer vertellen over de toestand van je gebit. 

Young woman in pain is having toothache

Als je net je tanden hebt gebleekt met een product en je hebt hierdoor gevoelige tanden gekregen, dan is deze gevoeligheid meestal van korte duur. Als dit niet zo is, dan heb je een product met een erg hoog waterstofperoxidegehalte gebruikt, want alleen dan kan permanente gevoeligheid optreden.

Je kunt met je tandarts bespreken wat de beste manier is om nu je tanden te gaan bleken. Eerst zal de gevoeligheid wat moeten overgaan, voordat je weer aan de slag kunt gaan. Het beste is om geen producten meer te gebruiken die een hoog percentage bevatten.

Als je bij de tandarts je tanden laat bleken, zit er in de gel 6% waterstofperoxide. Ook deze hoeveelheid kan al teveel zijn als je vatbaar bent voor de effecten van waterstofperoxide. Je kunt er dan voor kiezen om een tandbleekproduct voor thuisgebruik te gebruiken dat is goedgekeurd door de NVWA, en waarin dus minder dan 0,1% waterstofperoxide zit. Dit wil niet zeggen dat het product niet even goed werkt als een product waarin meer waterstofperoxide zit, het werkt zeker even goed. Het zal alleen wat langer duren voordat je resultaat ziet, omdat de gel dan niet zo agressief is en wat langzamer te werk gaat. 41ThfzkXVGL._SY355_

Heb je overlegd met je tandarts en besloten dat je zelf je tanden wilt bleken met een veilig product? Bekijk dan onze lijst met de beste tandbleekproducten voor thuisgebruik. Hierin vind je goedgekeurde producten waarmee een mooi resultaat kan worden bereikt!

Laat een bericht achter: