De meest voorkomende tandverkleuringen

Ooit, in een ver verleden… hadden we allemaal een perfect gebit, namelijk toen we tussen zes en twaalf jaar oud waren. Op het moment dat je als kind je melktanden wisselt voor je definitieve tanden zijn deze laatste nog helemaal gaaf en wit. Hoe langer we leven, hoe meer onze tanden erop achteruitgaan, al verloopt dat proces bij iedereen op een ander tempo. 3-1-children_0

Sommigen zijn gezegend met een extra sterk gebit, en ook onze levensstijl en hoe goed we onze tanden verzorgen, speelt een belangrijke rol. Maar hoe komt het eigenlijk dat tanden verkleuren?

In feite kunnen we de oorzaken voor het verkleuren van tanden verdelen in twee grote groepen. Er zijn extrinsieke verkleuringen, die ontstaan door externe factoren (zoals roken of het niet goed verzorgen van de tanden) en er bestaan intrinsieke verkleuringen, dit zijn verkleuringen binnenin de tand. Voorbeelden hier van zijn bijvoorbeeld tandverval te wijten aan ziektes of bacteriën en het gebruik van medicijnen zoals antibiotica. We sommen hieronder de meest voorkomende soorten verkleuringen voor je op en geven je daarbij ook meteen de meest gebruikte behandelingen en een aantal preventietips.

Intrinsieke verkleuringen

Intrinsieke verkleuringen zijn verkleuringen binnenin de tand. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben en ze kunnen er dus ook verschillend uitzien.
Tanden worden sowieso donkerder/geler naarmate we ouder worden, dus het hoeft niet altijd een specifieke oorzaak te hebben!

 • Witte vlekjes op het oppervlak van de tanden

  De oorzaak hiervan kunnen ontkalkingsvlekken zijn of het gevolg van een te grote fluor-inname als kind. Fluor zit niet alleen in tandpasta maar ook in het leidingwater, normaal gezien in heel kleine hoeveelheden. Een beetje fluor beschermt onze tanden tegen verval, maar teveel fluor tijdens de ontwikkeling van de tanden zorgt ervoor dat het glazuur zich abnormaal ontwikkelt en dus witte vlekjes vertoont, die zelfs een beetje bruinig kunnen uitslaan.

  white-spots-pre

  Witte vlekjes op de voortanden

  Ontkalkingsvlekken trekken na een tijdje weer weg, mits er een goede mondhygiëne wordt aangehouden. Bij witte vlekken door fluorose kan de tandarts twee dingen doen: de tanden bleken (pas toegestaan vanaf 14 jaar) of, en dit is door veel mensen een minder goedgekeurde methode; de tandarts kan de tand afslijpen en opvullen met een witte vulling. Hier is het nadeel dat je tandglazuur volledig wordt verwijderd…

  Het behandelen van witte vlekjes is echter niet noodzakelijk, omdat ze totaal niet schadelijk zijn.

 • Grijs-zwart ogende tanden

  Dit kan komen doordat de tand een amalgaamvulling heeft. De kleur van deze zilverachtige vulling kan overslaan op de rest van de tand. De tandarts kan deze vulling vervangen naar een witte, hiermee is de verkleuring al opgelost!

  img_563

  Een paar kiezen met een amalgaamvulling

 • Geelbruine vlekjes op het oppervlak van de tanden

  Deze verkleuring zit een beetje tussen intrinsiek en extrinsiek in; het is een combinatie ervan. De oorzaak van dit soort verkleuringen kan cariës of tandbederf zijn. Cariës ontstaat doordat suikers die worden ingenomen worden omgezet in zuren. Deze zijn heel slecht voor je glazuur, en zullen het gaan afbreken. Als je glazuur poreus is, kunnen deze zuren en bacteriën door het tandglazuur in het tandbeen en wortelcement van je tand dringen. De zuren en bacteriën tasten deze weefsels aan en daardoor gaat de tand rotten. Het is dus een verkleuring die eigenlijk een oorzaak van buitenaf heeft, maar die van binnenuit gebeurt.

  cariesWat doet de tandarts om deze bruine tanden weer wit te krijgen? Hij zal het tandbederf, dus het gaatje, schoonmaken en daarna opvullen. Je kunt kiezen voor een witte vulling, dan zie je niks meer van de verkleuring.

 • Bruine tot zwarte tand

  Ook door een trauma zoals een stoot of val dat de tand eens heeft opgelopen, kan de tand verkleurd zijn. De tand verkleurt door een bloeding binnenin de tand, en de zenuw kan hierdoor afsterven. Dit noemen we een dode tand. Bij kinderen wordt de tand gewoon getrokken als het nog een melktand is. Bij volwassenen kan het wat vervelender zijn, maar gelukkig kan de tandarts dit soort verkleuring op verschillende manieren behandelen. Hij kan de afgestorven zenuwen verwijderen en de de tand van binnenuit gaan bleken en een witte vulling in de tand plaatsen. Meestal verdwijnt de verkleuring op deze manier.

images

Extrinsieke verkleuringen

 • Grijs tot zwart randje op de tand

  Een grijsachtig tot zwart randje op de tand kan het gevolg van cariës zijn, maar meestal is het tandsteen. Tandsteen is tandplak die verhard is geworden. De tandarts kan deze zwarte aanslag verwijderen door het weg te schrapen. Daarna moet je wel goed je tanden onderhouden, want tandsteen kan zeker overgaan in cariës.

50021X-fx19

Een gebit met tandsteen

 • Zwarte en bruine vlekjes op het oppervlak van de tanden

  Door roken, veel koffie- en theedrinken en dranken zoals rode wijn en cola, kunnen je tanden gaan verkleuren. Het tandglazuur zal langzaam donkerder worden en vlekjes vertonen. De enige oplossing is eigenlijk je tanden bleken en het gebruik van deze middelen beperken.

Hoe kom je van je verkleuring af?

Je hoeft hiervoor niet per se naar een tandarts voor een dure behandeling, je kunt gewoon thuis je tanden bleken! Professionele tandbleeksets voor thuisgebruik werken heel goed tegen dit soort verkleuringen.

Je kunt altijd advies vragen bij je tandarts, maar op internet is er ook veel te vinden over verschillende tandbleekmiddelen. Zorg er wel voor dat je een bleekproduct kiest dat veilig is. Het is moeilijk om op internet nog het goede van het slechte te onderscheiden. Maak daarom alleen maar gebruik van betrouwbare bronnen!

Om jou te helpen bij je keuze, hebben wij een lijst opgesteld met de beste tandbleekproducten die op het moment op de markt zijn. Neem een kijkje in deze lijst en kies een geschikt product om jouw tandverkleuring te verhelpen!

In deze lijst hebben wij de producten beoordeeld op kwaliteit, resultaat, veiligheid en garantie.

Laat een bericht achter: