Angst voor de tandarts

Je zult niet de eerste en ook niet de laatste zijn die bang is voor een bezoekje aan de tandarts. Misschien ligt het aan zijn of haar witte jas, aan de steriele omgeving of misschien ben je gewoon erg bang van al die metalen instrumentjes.
LifeCare-Dental-Dental-Phobias-924x400
Maar hopelijk begrijp je dat het heel erg belangrijk is om regelmatig je tandarts te bezoeken. Ook al heb je een super gebit, er kunnen zich altijd problemen ontwikkelen die je niet kunt zien! 

De meest voorkomende tandproblemen

Cariës is de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. Iedereen eet en drinkt dagelijks, en daardoor kunnen bacteriën gemakkelijk ophopen op plaatsen die we niet goed zien en die we ook niet goed kunnen reinigen. Zo ontstaan er gaatjes. In het begin doen de gaatjes nog geen pijn, dan worden ze graad 1 genoemd. Ze zijn eigenlijk nog niet zo heel erg, en je kunt er nog wel even mee blijven lopen. Daarna gaan ze over in graad 2. Hierbij moet de tandarts toch al gaan boren en het gaatje weer opvullen.
Misschien trek je al een angstig gezicht bij het woord “boren”, maar wees niet bang! De tandarts kan het gebied gewoon verdoven terwijl een gaatje wordt weggeboord en opgevuld. 

Tandsteen is ook een probleem dat heel veel voorkomt. Het gebeurt voornamelijk aan de achterkant van de tanden. Wie kijkt daar nu? Niemand, jij zeker niet. En je kunt het dus zelf niet zien. Maar het is er wel degelijk! Door een grondige reiniging uit te voeren kan de tandarts je tandplak verwijderen. Dit is niet pijnlijk, je zult hoogstens wat beweging voelen! large_tandsteen2

Hoe kom je van je angst af?

De angst voor de tandarts zit vaak diep geworteld in de jeugd. Mensen vergeten dat kindjes die net tanden krijgen, ook gewoon naar de tandarts moeten! Ook al is het nog maar 1 klein tandje. Het is heel belangrijk om kinderen gewend te maken aan tandartsbezoeken. Zelf vond ik het altijd leuk, omdat mijn tandarts een enorm aquarium met tropische vissen had. Ook al was de beste man een beetje eng, het was nooit een straf om in de wachtkamer te zitten. En zeg eens eerlijk; meestal ben je er ook zo vanaf toch? 119550_nl_editor photo32

Je kunt je angst verminderen door zelf al goed voor je gebit te zorgen. Op deze manier heb je de tandarts minder snel en vaak nodig, want je tanden zijn al in goede conditie.
Denk maar eens aan goed poetsen, minimaal 2x per dag met een goede tandpasta (vraag raad aan je tandarts), en flossen of een tandenstoker gebruiken.
Daarnaast kun je rekening houden met drankjes met kleurstoffen zoals thee, frisdrank en koffie. Die zijn niet goed voor je gebit en zorgen voor een gele aanslag! Frisdrank breekt dan weer je glazuur af, omdat er zoveel suikers inzitten. En wat roken betreft, stop daar maar eens helemaal mee!

Je kunt vooraf vertellen aan je tandarts dat je het moeilijk vindt en dat je best wel bang bent. Vaak wordt er dan wat meer rekening gehouden met wat ze doen, en kunnen ze bijvoorbeeld iedere keer zeggen wat ze gaan doen, hoe het gaat voelen en hoe lang het gaat duren. Hierdoor ben jij voorbereid en is het vaak minder erg!

Ben je alsnog als de dood voor die enge mannen en vrouwen in witte pakken die nooit hun neus en mond laten zien? Dan bestaat er voor jou… de angsttandarts! Er zitten heel veel angsttandartsen in Nederland, die een specifieke opleiding hebben gevolg om met angstige mensen om te gaan. Misschien zit zo’n tandarts niet bij jou om de hoek, maar ja, je moet er wat voor over hebben hé?

shutterstock_37881988-2

Thuis aan de slag?

Helaas, je moet zelf echt niet voor tandartsje gaan spelen, dat is geen goed idee. Voor pijn, problemen of controles zul je toch gewoon echt naar de tandarts moeten. Doe je het niet, dan is dat erg onverstandig. Wil jij dat je tanden er later uitvallen omdat ze zo slecht zijn behandeld? Nee, ik dacht het ook niet. Dus even op je tanden bijten, en gewoon gaan!

Wat je wel thuis kunt doen, is je tanden bleken. Het is belangrijk om te weten dat je gebit ook in orde moet zijn voordat je het kunt gaan bleken. Het is namelijk niet verstandig om je tanden te gaan bleken wanneer je last hebt van gaatjes, tandsteen of andere tandproblemen. Maar als jij braaf naar je tandarts bent geweest en je weet dat alles in orde is, dan kun je gerust zelf thuis aan de slag gaan! 4_173_whitening_720
Wat heb je daarvoor nodig? Nou, in eerste instantie een goed tandbleekmiddel. Probeer dan geen nutteloze producten zoals bleekpennetjes of whitening tandpasta’s die maar een paar euro kosten. Nee, kies een professioneel product dat je in staat stelt echt een mooi resultaat te halen, en waarmee je je gebit een paar tinten lichter kunt krijgen.

Producten die aan deze voorwaarden voldoen zijn tandbleeksets. Dit soort sets worden samengesteld door specialisten, en kun je over het algemeen het beste via internet bestellen, want de varianten die je bij de algemene drogisten kunt kopen zijn niet zo effectief als de professionele.

Een kit bevat bleekgel die je in een bitje kunt plaatsen. Meestal kun je de bitjes op maat maken, en dat is ook het beste, want zo sluiten ze het beste aan bij jou gebit. De ‘one-size-fits-all’ bitjes zijn niet zo geschikt voor iedereen. Met een LED-lamp kun je de werking van de bleekgel vaak nog verbeteren, en bij veel kits worden dit soort lampjes dan ook geleverd.

In de lijst met beste tandbleekproducten voor thuisgebruik staan goede producten die je zelf thuis kunt gebruiken! Kies hier een product uit en je zit gegarandeerd goed.

Laat een bericht achter: